Önnek is fonnyadt az uborkája? Mutatjuk, hogy lehet kemény

Táplálkozásuk során a gluténérzékenyeknek bár sok mindenről le kell mondaniuk, a kovászos uborka biztosan nem lesz a sorban!

2024. július 12., 12:14

Szerző:

A nyári hőségben még magában is jólesik a jól behűtött, kissé savanykás kovászos uborka, főleg ha az igazán roppanós. Ezt a savanyúságot persze nem csak magában, de húsok, szendvicsek és pörköltek mellé fogyaszthatjuk, mindenhogy megállja a helyét. A házi készítésű kovászos uborka elkészítése nagyon egyszerű, akár kezdőknek is érdemes nekiállni.

Az 168.hu által megosztott receptben írt adag egy 5 literes üvegben kényelmesen el fog férni, de bárki emelheti a tétet, így több vízzel is készítheti, mert az uborka alól úgyis párologni fog a folyadék. Fontos viszont, hogy a langyos, sós víz jól ellepje az uborkát, tehát ne maradjon ki egy se, mert akkor nem fog megpuhulni és elkezd penészesedni, amitől aztán az egész üveg a kukában landolhat. Így fontos minden nap ellenőrizni a kovászos uborka levét, s ha úgy adódik, akkor pótolni a vizet. Ezen felül a másik brutálisan fontos szabály, hogy meleg és árnyékos helyen tároljuk az uborkát, és ne tegyük tűző napra, mert akkor nagyon puha lesz a végeredmény.

De lássuk, hogyan is érdemes nekifogni a gluténmentes kovászos uborka elkészítésének.

Hozzávalók:

2 kg uborka (kovászolni való)
1 fej fokhagyma
1 csokor kapor
pár szelet krumpli
3 liter víz
3 ek. só

Elkészítés:

Első lépésként magát a levet kell elkészítenünk, amiben az uborkáink lubickolni fognak. Ennél mi sem egyszerűbb: a vizet sóval elkeverve feltesszük forrni, majd langyosra hűtjük.

Mindeközben – s ez már a kovászos uborka elkészítésének második lépése – az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk, ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. A tiszta uborka végeit levágjuk, oldalát bevagdossuk, majd opcionálisan meg is szurkáljuk.

Végül a harmadik lépés: a tiszta befőttesüveg aljára bőségesen teszünk a kaporból, majd a megtisztított fokhagymadarabokból (5 literes üveg esetében az összes kapor és fokhagyma kerüljön bele, kisebb üvegeknél osszuk szét), majd szépen pakoljuk bele az uborkákat, öntsük fel langyos vízzel, a tetejére tegyünk pár szem felszeletelt nyers burgonyát. Ezután zárjuk le egy tányérral, majd 3-4 nap után az uborkákat rakosgassuk kisebb edényekbe, a leszűrt lével pedig öntsük nyakon. Zárjuk le és hűtőben tároljuk!

Pár szóban a kovászos uborkáról

A savanyú uborka Kolumbusz idejében lett népszerű. A felfedezőnek ugyanis nagyon sok útja hiúsult meg C-vitamin hiánya miatt kitört skorbuttól. Híres expedícióján, melyben 1492-ben felfedezte Amerikát, felfedező társa, Amerigo Vespucci rengeteg savanyúságot raktározott el a Nina, Pinta és a Santa Maria élelmiszerraktáraiba. 1507-től kezdve Vespucci keresztneve után Amerikának kezdték nevezni az új kontinenst.

Az erjesztés évezredek óta ismert az emberiség előtt. Az erjedés vagy fermentáció a bor és a sörelőállításnál is ismeretes. Arra, hogy habképződést a felszabaduló szén-dioxid okozza, csak a XVII. században jöttek rá. A folyamat lényegét pedig csak a XIX. században fedezte fel egy francia mikrobiológus, bizonyos Louis Pasteur nevű orvos. Ő jegyezte föl először a fermentáció lényegét és magát a kifejezést is: vagyis azt, hogy cukortartalmú anyagok élesztőgombák vagy más mikroorganizmusok levegőtől elzárt körülmények között el tudnak szaporodni. A kovászos uborkánál a kenyér segítségével élesztőgombák szaporodnak el, melyek kifejezetten a magas hőmérsékletet szeretik, ezért készül a kovászos uborka általában melegben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)

Mikor az ember egy kellemes nyári estén a lenyugvó nap fényében gyönyörködne a kertben, vagy a dolgos hétköznapok fáradalmait pihenné ki, ott zümmög a kis láthatatlan ünneprontó szúnyog a füle mellett, mintha a csípést egy pszichikai hadjárat előzné meg. A szúnyog tudatja, már kipécézett magának, és hamarosan a vérünket veszi. De vajon miért zümmög a szúnyog a fül körül?