Recept – Így lesz ropogós a kovászos uborka

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető savanyúság a kovászos uborka. Hogy ropogós is maradjon, mutatunk egy receptet. 

2024. április 5., 16:22

Szerző:

Az egyik legjobb hazai savanyúság a kovászos uborka, még magában is jólesik ropogtatni a jól behűtött, kissé savanykás csemegét. Kiváló kísérője húsoknak, szendvicseknek és a pörköltek mellé is szívesen kínáljuk. A házi készítésű kovászos uborka elkészítése nagyon egyszerű. 

Az uborka rost- és víztartalma már önmagában is hasznos, az amerikai Tufts Egyetem kutatói azonban arra is rájöttek, hogy a hagyományos eljárással savanyított forma probiotikus baktériumokat is tartalmaz, ezáltal elősegíti az egészséges emésztést és a megfelelő bélflóra fenntartását – írja a Házipatika. De mielőtt rátérnénk a receptre, nézzük mi köze van ennek a savanyúságnak a tengerészekhez. 

A kovászos uborka megvédte a tengerészeket a skorbuttól

A savanyú uborka Kolumbusz idejében lett népszerű. A felfedezőnek ugyanis nagyon sok útja hiúsult meg C-vitamin hiánya miatt kitört skorbuttól. Híres expedícióján, melyben 1492-ben felfedezte Amerikát, felfedező társa, Amerigo Vespucci rengeteg savanyúságot raktározott el a Nina, Pinta és a Santa Maria élelmiszerraktáraiba. 1507-től kezdve Vespucci keresztneve után Amerikának kezdték nevezni az új kontinenst  – írja a Blikk.

Az erjesztés évezredek óta ismert az emberiség előtt. Az erjedés vagy fermentáció a bor és a sorelőállításnál is ismeretes. Arra, hogy habképződést a felszabaduló szén-dioxid okozza, csak a XVII. században jöttek rá. A folyamat lényegét pedig csak a XIX. században fedezte fel egy francia mikrobiológus, bizonyos Louis Pasteur nevű orvos. Ő jegyezte föl először a fermentáció lényegét és magát a kifejezést is: vagyis azt, hogy cukortartalmú anyagok élesztőgombák vagy más mikroorganizmusok levegőtől elzárt körülmények között el tudnak szaporodni. A kovászos uborkánál a kenyér segítségével élesztőgombák szaporodnak el, melyek kifejezetten a magas hőmérsékletet szeretik, ezért készül a kovászos uborka általában a tűző napon.

Íme a recept, amitől a kovászos uborka ropogós marad 

A receptben írt adag egy 5 literes üvegben kényelmesen el fog férni, de emelhetünk is a víz mennyiségén, mert az uborka alól párologni fog a folyadék. Fontos, hogy a langyos, sós víz jól lepje el az uborkát, ne maradjon ki egy se, mert akkor nem fog megpuhulni és elkezd penészesedni. Hogy ezt elkerüljük, naponta ellenőrizzük és pótoljuk a vizet. Meleg, árnyékos helyen tároljuk az uborkát, de ne tegyük tűző napra, mert akkor nagyon puha lesz az uborka. A kovászos uborka hűtőben tárolva pár hétig eláll, ha télire szeretnénk a kamránkba rejteni pár üveggel, akkor ügyeljünk rá, hogy tiszta, csírátlanított befőttesüvegbe kerüljön a zöldség a lével együtt dunsztoljuk – írja a SóBors. 

Szükségünk lesz 2 kiló uborkára, 1 csokor kaporra, 3 liter vízre, 1 fej fokhagymára, pár szelet kovászos kenyérre és egy evőkanál sóra. A vizet sóval elkeverve feltesszük forrni, majd langyosra hűtjük. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk, ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. A tiszta uborka végeit levágjuk, oldalát bevagdossuk, megszurkáljuk.

A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a kaporból, a megtisztított fokhagymadarabokból (5 literes üveg esetében az összes kapor és fokhagyma kerüljön bele, kisebb üvegeknél osszuk szét), majd szépen pakoljuk bele az uborkákat, öntsük fel langyos vízzel, a tetejére tegyünk egy szelet kovászos kenyeret. Zárjuk le egy tányérral, 3-4 nap után az uborkákat rakosgassuk műanyag edénybe, a leszűrt lével öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.