Diéta mesterfokon: ebből egyen minden nap, ha 117 évig szeretne élni

A diéta sokaknak csak egy ócska nyűg, ám van, aki az egész életét rááldozza. Így tett Emma Morano is, aki ennek is köszönhetően 117 évet élt.

2024. szeptember 13., 11:59

Szerző:

Az olasz születésű Emma Morano 117 éves korában hunyt el, és idáig ő az egyetlen olyan ember, akinek élete három évszázadon is átívelt. A nő ugyanis 2017. április 15-én hunyt el, így ekkorra ő volt az utolsó élő ember, aki az 1800-as években született – írja cikkében a Dívány. Ám Morano hosszú életének volt egy titka, amit minden áldott nap követett. Mégpedig a szigorú diéta.

Elődje a stresszmentességre, ő a szigorú diétára esküdött

Az asszony 2016 májusban lett a világ legidősebb embere, miután az addigi rangidős amerikai származású Susannah Mushatt Jones 116 éves korában elhunyt. Érdekesség, hogy amikor Jonest a hosszú élet titkáról kérdezték, akkor elmondta, ő annak tulajdonítja hosszú életét, hogy nem dohányzott, és nem ivott alkoholt, sokat aludt, és mindig szeretetteljes környezet vette körül. 

Ezzel szemben Emma Morano vélhetően egy különös szokásnak hódolva élhette meg a 117 évet, noha genetikai öröksége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy hosszú életet éljen. Hiszen édesanyja 91 évig élt, több nővére pedig a századik születésnapját is megünnepelte.

Az asszony ugyanis az első világháború után sajátos diétába kezdett, miután az orvosok vérszegénységet diagnosztizáltak nála. 

Ez volt az évtizedeket érő csodadiéta

S hogy mi volt a különös diéta, amit tartania kellett? Nos, a hiányállapot leküzdése érdekében a doktorok azt tanácsolták neki, hogy egyen nyers tojást. Morano pedig ezt szigorúan be is tartotta, így élete hátralevő 90 évében mindennap elfogyasztott két nyers és egy főtt tojást, emellett evett egy kis darált húst és egy kevés tésztát. 

Persze az évtizedek alatt a diétáját az asszony finomította, így a tojásadagja például háromról napi kettőre csökkent. Emellé kevés süteményt is fogyasztani kezdett, ám ezt csak azért, mert rajongott az efféle édességekért.

Érdekesség, hogy az asszony – annak ellenére, hogy alig evett zöldséget és gyümölcsöt – soha nem küzdött a koleszterin- és vércukorszintjével, egyhangú étrendje ellenére mindkét értéke tökéletes volt élete végéig. Az orvosok szerint ugyanakkor főként a felmenőitől örökölt genetikának köszönhetően sikerült megőriznie az egészségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Couleur / Pixabay)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.