Flexitariánus diéta: óvja a bélrendszert, olvadnak tőle a kilók és a rák ellen is bevethető

Évek óta népszerű a flexitariánus diéta, ami a szakértők szerint is igazán egészséges.

2024. szeptember 14., 14:55

Szerző:

A diéta mindig komoly elhatározást igényel, de a súlycsökkentés közben nem szabad megfeledkezni az egészségmegőrzésről sem. Az ideális diéta megtalálása pedig talán még annál is komolyabb kihívás, mint lemondani a finom falatokról – hívta fel a figyelmet a Women’s Health.

Az elmúlt években egyre többen ismerik fel, hogy a zöldségek és a gyümölcsök milyen fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének fenntartása, illetve az ideális testsúly elérése miatt. Sokan még a vegetáriánus étrend iránt is érdeklődnek, de aztán megriadnak a gondolattól, hogy le kell mondaniuk a húsfogyasztásról.

A diétázást nemcsak a fogyás iránti igény motiválhatja, hiszen számos betegség is megköveteli, hogy a páciens nagyobb figyelmet fordítson a táplálkozására.

Számukra jelenthet megoldást egy „félvegetáriánusnak” aposztrofált módszer.

A flexitariánus diéta az arany középút

Ennek a diétának az a lényege, hogy bár alapvetően növényi alapú étrendből áll, de állati eredetű ételek, például húsok és hal fogyasztását is engedélyezi.

Kíméli a bélrendszert, hiszen a nehéz húsok emésztése megterhelő feladat a gyomor számára. A rostok és a teljeskiőrlésű élelmiszerek elősegítik a bélbaktériumok megfelelő működését, ami kulcsfontosságú a tápanyagok felszívódásának szempontjából, ez pedig nélkülözhetetlen az immunrendszer optimális működéséhez.

A kutatások már bebizonyították, hogy a bélrendszert érintő daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszik a vörös húsok fogyasztása. A flexitariánus étrend ezek fogyasztását ugyan nem tiltja, de mennyiségének csökkentését javasolja. Ezzel a telített zsírok bevitele is csökken, ami a szív- és érrendszer számára is jótékony hatású, és például a magas vérnyomással küzdőknek rendkívül fontos.

Kizárólag a vaspótlásra kell odafigyelni, ugyanis a húsok jelentik a legfőbb vasforrást. Leveles zöldségek és bab fogyasztásával ez is kordában tartható, de némi tervezést igényel.

Maga az étrend összeállítása csak a kezdeti időszakban tűnik bonyolultnak, ám a szakemberek szerint minél többféle elkészítési móddal ismerkedik meg a diétázó, annál izgalmasabb lehet számára a különböző zöldségek ízvilága. Változatos étrend állítható össze, amely főként rizs, bab, tofu, valamint bármilyen zöldség és gyümölcs felhasználását írja elő. A tojás, illetve a sajtok - bár állati eredetűek - kis mennyiségben fogyaszthatóak.

A súlycsökkentés szempontjából is igen hatékony módszer ez a diéta, ugyanis a kalóriabevitel csökkentése mellett biztosítja a legalapvetőbb tápanyagokat, így a szervezetnek a diéta alatt sem kell nélkülöznie semmilyen fontos ásványi anyagot. Mindez lehetővé teszi, hogy a felesleges zsírok távozzanak, a test azonban optimális szinten működjön. Ilyen módon az eredmény is tartós lesz, és akinek sikerül egy teljes életmódváltást is véghez vinnie, máris nagyon sokat tesz  azért, hogy hosszú távon is megőrizze az egészségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)