Több a nyugdíjas, mint a frissdiplomás - 5 ezer tanár hiányzik a közoktatásból

Három év alatt 5 ezer teljes munkaidős pedagógus tűnt el a közoktatásból, egyszerűen azért, mert nyugdíjba mentek. 

2024. március 30., 12:32

Szerző:

Több mint ötezer teljes munkaidős tanár hiányzik a közoktatásból, mert többen mennek nyugdíjba, mint amennyi pedagógus frissdiplomásként a pályára lép – írja a Népszava.  A Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva azt írja a lap, hogy 2020 őszén még 132 084 fő dolgozott teljes munkaidőben pedagógusként, ám 2021-re ez a szám 131 233-ra, majd 2022-re 129 170-re csökkent. A legfrissebb adatok szerint már csak 126 966-an dolgoznak teljes munkaidőben a köznevelésben.

Tavaly ötezer tanár ment nyugdíjba

Eközben a részmunkaidősök száma növekedett, 2023-ra már 14 752 pedagógus dolgozott ebben a formában, ami kétezerrel több, mint három évvel korábban. A megbízási szerződéssel alkalmazott, óraadó pedagógusok száma is emelkedett, 2020 és 2023 között 11 896-ról 12 473-ra nőtt. A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő, részmunkaidőben dolgozók létszáma pedig háromezer fővel ugrott meg: 2020-ban 38 304-en dolgoztak ebben a munkakörben, míg 2023-ban már 41 485-en – írja az RTL.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás azt mondta a Népszavának, hogy a teljes munkaidős pedagógusok számának csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy szinte minden évben többen érik el a nyugdíjkorhatárt, mint amennyi pedagógus frissdiplomásként a pályára lép vagy rövidebb-hosszabb kihagyás után visszamegy dolgozni.

A PSZ adatai szerint 2023-ban 4939 pedagógus érte el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, miközben az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly szeptemberben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a köznevelésben. A PSZ elnöke arra is rámutatott, a teljes munkaidős tanárok száma tovább csökkenhetett október óta, hiszen akkor még állományban voltak azok, akik nem fogadták el az új életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény feltételeit, az ő jogviszonyuk 2023 novemberében szűnt meg.

A Klebelsberg Központ elnöke pár hete azt mondta, hogy nincs tanárhiány 

Hajnal Gabriella,a Klebelsberg Központ elnöke a Mandinernek adott interjújában februárban azt mondta, hogy a tanárhiányról úgy vélekedett: semmivel nem állnak rosszabbul, mint korábban. „Akad bőven iskola, ahol az előírt mennyiséghez képest jóval több órát adnak a gyerekeknek, hallani heti negyvenről is, miközben még középiskolában is legfeljebb harmincnégy lehetne. Ha betartanák az intézmények a szabályokat, messze nem panaszkodnának annyian túlterheltségre. Én többek között azért vagyok itt, hogy a gyermekek érdekeit képviseljem, ezért amit csak lehet, megteszem, hogy ne legyenek ilyen túlzások” – hangsúlyozta. Az utánpótlás kapcsán azt mondta, hogy a pedagógusképzésbe jelentkezők száma 2023-ban kiemelkedően magas volt. „Elismerem, ezen a téren van még tennivaló. A mostani béremelés a pályakezdőknek igencsak vonzó. Soha nem keresett még annyit egy egyetemről kilépő fiatal tanár, mint most. El kell gondolkodni bizonyos tantárgyi integráción, illetve el kell érni, hogy a diákok szeressék a természettudományokat” – mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt