Medvehagyma-gyűjtés: Így kerülheti el a mérgező gyöngyvirágot!
A medvehagyma gyűjtése során fontos betartani a szabályokat és figyelni a növények megkülönböztetésére, hogy elkerüljük a mérgező gyöngyvirággal való összetévesztést.
A medvehagyma (Allium ursinum) hosszúkás, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik, amelyek 3-4 cm szélesek, és jellegzetes fokhagymára emlékeztető illatot árasztanak. Magyarországon főként a Mecsekben, Zselicben, Bakonyban és Gerecsében található meg, üde erdők aljnövényzeteként. Fontos, hogy gyűjtéskor egy növényről csak egy levelet szakítsunk le, hogy a növény képes legyen virágozni és magot hozni a későbbiekben! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE).
A medvehagyma jótékony hatásai
A medvehagyma, vagy más néven kígyóhagyma, vad fokhagyma, vagy erdei fokhagyma, a hagymafélék családjába tartozó növény, mely egész Európában megtalálható. Állítólag nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát esznek. Sokan úgy vélik, hogy a fogyasztása egy medve erejét biztosítja az elfogyasztója számára. Bár ezt sajnos bizonyítani nem tudjuk, bízzunk benne, hogy a medvék nem tévednek, így hát fogyasszuk mi is bátran.
A medvehagymából számtalan finom ételt készíthetünk, így kiváló alapanyaga lehet a különféle leveseknek, salátáknak, süteményeknek, de az ételek fűszerezéséhez is nyugodtan fel lehet használni. Kiváló a vele ízesített sajt is. Mivel virágai korán nyílnak, tökéletes méhlegelő is.
Elsősorban a levelei fogyaszthatók, akár nyersen is. A medvehagyma nagyon jó gyomorbántalmak kezelésére, de a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére is. A medvehagymában található antibakteriális és gombaellenes összetevők helyreállítják a bélflórát, enyhíthetik a krónikus hasmenést, a hasi görcsöket, a puffadást. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető az érszűkület, az agyvérzés és a szívroham kockázata.
A medvehagyma levelei kiváló A-, B1-, B2-vitamin, magnézium, vas és cink forrást jelentenek. Emésztést serkentő hatása van, ám a fogyókúrázók fogyasszák óvatosan, mert étvágyjavító hatással is rendelkezik.
A medvehagymából még bort is lehet készíteni, amely gyógyító hatású. Kitűnő vértisztító, vérnyomáscsökkentő.
Felső légúti megbetegedések megelőzésére is kiváló, de a fokhagymához hasonlóan bélfertőtlenítő is.
Véralvadásgátló szerekkel történő fogyasztása azonban nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.
A medvehagyma és a gyöngyvirág megkülönböztetése
A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel. A medvehagyma levele puhább tapintású, fonákja matt, míg a gyöngyvirág levele érdesebb, papírszerű tapintású, fonákja fényes. A legbiztosabb módszer a megkülönböztetésre a levél illatának ellenőrzése: a medvehagyma levele fokhagyma illatú, míg a gyöngyvirágé nem.
Hatósági előírás szerint egy személy naponta legfeljebb 2 kg medvehagymalevelet gyűjthet. A levelek hűtőszekrényben körülbelül egy hétig őrzik meg frissességüket, de fagyasztással hosszabb ideig is tárolhatók, miközben hatóanyagaik nagy része megmarad. Fontos, hogy a medvehagyma virágzásakor már ne szedjük le a leveleket, mivel ekkor az ízük kevésbé intenzív, és a növényeket is hagyni kell magot érlelni.
Medvehagymát védett területen tilos gyűjteni, magánterületen pedig csak a tulajdonos engedélyével lehetséges. A gyöngyvirág mérgező hatása miatt annak leveleit és virágait ne vigyük haza, és ne tegyük ivópohárba, mivel toxikus hatása így is veszélyes lehet.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WikimediaImages via Pixabay)