Medvehagymás-sajtos pogácsa: feldobja a pikniket, de még a bánatos hétfő reggeleket is

Ebből a pogácsából érdemes azonnal két adagot sütni.

2024. április 6., 12:01

Szerző:

Korábban is felhívtuk már a figyelmet a medvehagymára, ami amellett, hogy rendkívül ízletes, nagyon egészséges is, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, de számos más nyavalyát is megelőzhetünk vele. A medvehagyma, vagy más néven kígyóhagyma, vad fokhagyma, vagy erdei fokhagyma, a hagymafélék családjába tartozó növény, mely egész Európában megtalálható. A medvehagymából számtalan finom ételt készíthetünk, így kiváló alapanyaga lehet a különféle leveseknek, salátáknak, süteményeknek, de az ételek fűszerezéséhez is nyugodtan fel lehet használni. Kiváló a vele ízesített sajt is. Most a legfinomabb medvehagymás-sajtos pogácsa receptjét mutatjuk meg.

Medvehagymás-sajtos pogácsa recept

Hozzávalók

50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
1 n. csok medvehagyma
2db tojássárgája
1dl tej
1 ek cukor
1 csap ek só
5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 db tojás a kenéshez

 

A medvehagymás pogácsa tésztájához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.


A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, végül a sót. A tésztát kézzel vagy robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát langyos helyen pihentetjük.
Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk.


A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma felét, és rászórjuk a reszelt sajt felét is. Felcsavarjuk, mint a bejglit vagy a rétest, ismét letakarjuk, és 15 percet langyos helyen pihentetjük.


Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk, 15 percet pihentetjük. Végül még egyszer kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.


A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben lb, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

(Kiemelt képünk forrása: Hegyaljai Boszorkánykonyha hivatalos Facebook oldala)