Rendszerszintű a KRÉTA hamisítása az égető tanárhiány miatt

Az RTL Híradónak arról beszélt egy tanár, hogy hamis adatok szerepelhetnek a KRÉTA rendszerben egy szigetszentmiklósi iskolában. A csatorna most azt állítja, rendszerszintű a KRÉTA rendszer meghamisítása.

2023. november 8., 20:02

Szerző:

Egy Pest-megyei gimnáziumban tanító pedagógus arról beszélt az RTL Híradónak, hogy az ő iskolájukban sem valós információk szerepelnek a KRÉTA-ban, a trükközés az előző tanév elején kezdődött. 

„A helyettesítéseket úgy oldják meg, hogy akkor is szakszerű helyettesítést írnak ki, hogyha nem szakos megy be. Illetve azt az instrukciót kaptuk év elején, hogyha bemegy valaki, akkor ne azt írja, hogy felügyelet, hanem azt, hogy gyakorlás” – mondta a tanár.

Egy budapesti általános iskola tanára szerint náluk is akkora a pedagógushiány, hogy csak ritkán tudják megoldani a szakszerű helyettesítést. Ennek mégsincs nyoma a KRÉTA-ban. „Van olyan fül, amit be lehet kattintani, hogy helyettesítés. Van olyan, hogy felügyelet, van olyan, hogy összevont felügyelet. Namármost felügyelet csak akkor szokott bekerülni a KRÉTA-ba, hogyha nem tanár teszi meg mindezt, hanem pedagógiai asszisztens, aki tarthat tanórát. De ha nem szakos tanár megy be egy órára, akkor is helyettesítés kerül be a naplóba. Tehát a rendszerből nem lehet eldönteni, hogy tényleg megtörtént-e a szakórának a leadása” – magyarázza az érintett iskola tanára, hogyan „működik” a napló kitöltése.

Egy másik budapesti iskola tanára szerint, nekik egy ideje már lehetőségük sincs beállítani, hogy milyen helyettesítést tartottak: „Nincs lehetősége a pedagógusnak nem szakszerű helyettesítésként beírnia az órát, mert az központilag úgy van beállítva, hogy ne tudjak rajta változtatni.”

Az RTL az ögyben kereste a Klebersberg Központot, hiába. 

(Kiemelt képünk forrása: KRÉTA Iskolai Alaprendszer hivatalos Facebook oldala)

 

 

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.