Akkora a tanárhiány, hogy már hamisítják a naplót egy szigetszentmiklósi iskolában

Az RTL Híradónak arról beszélt egy tanár, hogy hamis adatok szerepelhetnek a KRÉTA rendszerben egy szigetszentmiklósi iskolában. Akkora ugyanis a tanárhiány, hogy énektanár tartja a magyarórát, tornatanár pedig a fizikát, ám mindezt szakszerű helyettesítésként kell naplózni. A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ szerint ők minden feladatot ellátnak.

2023. november 7., 13:34

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által közölt adatok szerint a közoktatásban dolgozók legalább 3 százaléka mondott fel a srátusztörvény miatt, ám akadnak olyan tankerületek, ahol ez az arány a 4 százalékot is meghaladja. Nem túl rózsás a helyzet Szigetszentmiklóson sem, ahol már a Krétát is kozmetikázzák, és közben a tankerület szerint minden feladatot ellátnak.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szülő szerint hiába kezdődött el több mint 2 hónapja a tanév a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban is, vannak diákok, akiknek alig van jegyük. Az apuka szerint ennek az az oka, hogy komoly pedagógushiány van az iskolában.

„Testnevelő tanár tartott például fizika órát, vagy éppen énektanár magyart. Mással foglalkoznak, előveszik a tankönyvet és azt mondják, hogy olvassatok ebből”

– panaszolta a Híradónak.

Már az előző tanév végén is sokan hiányoztak az iskolából: fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos pedagógust is kerestek. Az iskola egyik tanára szerint a felmondási hullám a pedagógusok új jogállásáról szóló törvény, az úgynevezett státusztörvény megszavazása után gyorsult fel. A legtöbb üres álláshelyre nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárok jöttek. De így is vannak betöltetlen helyek. Ezt a dolgozók egymás között osztották el, emiatt sokan túlóráznak.

„Durván nagy mértékű az áttanítás. Alsó tagozatos kollégák tanítanak felső tagozaton, felső tagozatos kolléga gimnáziumban, gimnáziumi tanárok pedig letanítanak felső tagozatra. Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják” – állítja az iskola egy névtelenséget kérő tanára.

A KRÉTA rendszerben azonban ebből alig látszik valami.

„Az adatok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a KRÉTA rendszerben, mintha ez teljesen rendben volna és minden szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán” – mondja az elkeseredett pedagógus.

A tankerület egészen máshogy látja a helyzetet. A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ azt közölte a Híradóval, hogy az intézmény túlórával és új kollégák felvételével biztosítja az iskolában a tanári feladatok ellátását, és hogy minden feladatot ellátnak. 

(Kiemelt képünk forrása: Kardos István Általános és Közgazdasági Szakközépiskola hivatlaos Facebook-oldala)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.