Rétvári Bence rosszul számolt, amikor a pedagógushiányról beszélt

A kormány szerint a pedagógusok mindössze 1 százaléka döntött a pályaelhagyás mellett a státusztörvény miatt, ám a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által vasárnap közzétett adatok szerint a számok sokkal magasabbak.

2023. november 7., 09:43

Szerző:

Az mfor.hu kiszámolta, hogy a PDSZ által közölt adatok szerint a közoktatásban dolgozók hány százaléka hagyta el a pályát a státusztörvény miatt. Ami Rétvári Bence szerint 1 százalék, az egyes régiókban a 4 százalékos arányt is eléri. A PDSZ ugyanis a tankerületek iskoláinak nagy részétől megkapta a szeptemberi létszámváltozások adatait, így világossá vált, hogy a státusztörvény életbeléptetésével a nyári és az őszi felmondások együttesen hozzávetőleg mekkora pedagógushiányt halmoztak fel a már meglévő munkaerőhiátusra. Az összesítésből az derült ki, hogy 2105 fő biztosan kilépett a munkahelyéről, ám Rétvári Bence államtitkár szerint mindössze 1205 főről van szó.

Az államtitkár 2023. október 5-én a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is mondta

„A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. Elmaradt tehát a felmondási hullám, az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke se hagyta el a pályát, összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá.”

A portál a tankerületek nyilvános adatait felhasználva számolta ki, valójában mennyi az annyi. Megjegyzik, hogy az adatszolgáltatás kissé kaotikus, mivel egyes tankerületek szinte naprakész adatokat töltenek fel, másoknál csak tavaly év végiek találhatók, de jópáran vannak, ahol egyáltalán nincsenek fent a nyilvános adatok. Így nem lehetett releváns adathoz jutni a pályaelhagyók valódi számát illetően.

Az azonban kiderült, hogy a legtöbben a Belső Tankerületi Központ intézményeiből távoztak (4,16 százalék), az Érdi TK-ból 3,38, a Közép-Pesti TK-ből 3,22 százalék. Hét tankerületnél 2 százalék, vagy azon felüli a pályaelhagyók száma, 1 százalék, vagy azt meghaladó a felmondások száma 21 tankerületnél, 1 százalék alatti pályaelhagyás 3 tankerületnél történt. 

60 tankerületből 26-nál semmilyen adatot nem lehetett találni, így ott nem nyomonkövethető, végül hányan hagyták el a közoktatást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

 

 

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.