Kívül ropogós, belül puha és szaftos: íme egy csodás recept húshagyó keddre

Hamvazószerdától kezdetét veszi a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, így ma húshagyó kedden még megengedett egy jó ropogós tepsis sült csirkecomb. 

2024. február 13., 13:11

Szerző:

A keresztény hagyomány szerint húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi időszak, így a mai nap az utolsó, amikor húsos ételeket és édességeket fogyaszthatunk. Hamvazószerdától kezdetét veszi a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt. Szóval még ma ehetünk valami finom húsosat, ezért mutatjuk a legfinomabb sült csirkecomb receptjét. 

A húshagyó kedd előtt megengedett volt a torkosság, de ennek ma este vége!

Szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezték farsang farkának, amikor megengedett a torkosság: a zsírdúsabb ételek és az édesség bővebb fogyasztása. Ennek az időszaknak Európa-szerte jellegzetes étele a fánk. Már az ókori rómaiak és görögök is ettek fánkszerűséget: hosszúkás alakja volt, és sütés után mézzel kenegették meg. A középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek olajban, de még ekkor sem tettek bele cukrot, ám sütés után édes szirupba mártogatták, hogy azzal megszívja magát. A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor a nyers fánktésztát sós töltetlékkel (gomba, hús és hasonlók) töltötték, és töltötten sütötték. A fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, idővel aszalt gyümölcsökkel tökéletesítették, majd olajban sütöttek ki a hollandok.

A húshagyó kedd tehát az utolsó nap, amikor húst lehet fogyasztani!

Még ma próbálja ki a kívül ropogós, belül puha és szaftos sült csirkecomb receptjét! 

Szükségünk lesz 4 db egész csirkecombra, fűszerekre, vörös-és fokhagymára. Természetesen (nem csalunk) alaplével fogjuk felönteni a combokat sütés előtt. És amitől igazán különleges lesz az a citromlé. 

Na, de menjünk sorjában! Először a combokat vágjuk ketté, és alaposan tisztítsuk meg. Ne maradjon rajta se szőr, se tok! Bár sokan állítják, hogy a húst nem szabad megmosni, azért a pucolgatás után nem árt hideg vízzel leöblíteni azokat. Ezután alaposan sózzuk és borsozzuk meg a combokat. Kicsit hagyjuk állni, hogy levet eresszen. Ezt követően „szurkáljuk meg” kicsit a combokat a csontokig. Így elkerülhetjük, hogy belül nyers maradjon a hús. Ha ezzel megvagyunk jöhet a füstölt paprika, alaposan kenjük be vele a combokat. 

Ezután vegyünk elő egy tűzálló edényt és vékonyan kenjük ki olajjal. Szépen belefektetjük a combokat. Amíg a combok szívják magukba a fűszert, vöröshagymát és fokhagymát ízlés szerinti mennyiségben megtisztítunk. Ezek után karikára vágjuk a hagymákat és rászórjuk a csirkecombokra. A húst felöntjük alaplével, és végezetül az egészet meglocsoljuk a citrom levével és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Akinek gőzfunkciós sütője van, annak érdemes először egy félórát puhítani a combokat és csak ezt követően emelni a hőmérsékletet alsó-felső sütési módban. Gázsütőben lefedve egy órán át sütjük, majd kívül ropogósra sütjük. Salátát, krumplit, vagy rizst tálalunk mellé köretnek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Desgrieux / Mood4Food / foodcollection via AFP)

 

 

A svédországi Lund Egyetem által végzett átfogó vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás a rákos esetek közel feléért felelős. Közel 800 ezer résztvevőt figyeltek meg körülbelül negyven éven keresztül, különös figyelmet fordítva testsúlyukra, a vérnyomásukra, a vér glükózszintjére, a vérzsírszintjükre és az életmódjukra.

A bőrrák a leggyakoribb ráktípus a világos bőrű emberek körében. A legtöbb esetben azonban megelőzhető – a meteorológiai nyár kezdetén, a melanoma megelőzési hónap alkalmából ez a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) legfontosabb üzenete.

Az alvás rendszeresen ismétlődő szakasza életünknek. Alvás során a külvilággal való kapcsolatunk jóval felszínesebbé válik, izmaink elernyednek. Ezen órák alatt töltjük fel szervezetünk raktárait, a tudatalattink pedig rendet rak az előző nap eseményei között. Most mutatunk négy egyszerű módszert, amivel kipihentebben ébredhet.