Epret szedne? Ezek a legjobb eperföldek Magyarországon
Beköszöntött az eperszezon, a gyümölcsöt pedig akkor is beszerezheti frissen, egyenesen az eperföldről, ha nincs kertje!
Az eper Magyarországon is nagyon népszerű, és sokan termesztik. A növényeket lehet kertben vagy akár a balkonon nevelni. Ám azoknak sem kell aggódniuk, akik nem ültettek palántákat, mivel megnyitottak a „szedd magad” eperföldek, így bárki frissen hozzájuthat a friss gyümölcshöz, olvasható a Street Kitchen cikkében.
Ezek a legjobb eperföldek
Május beköszöntével hivatalosan is elindult az eperszezon Magyarországon, és ezzel együtt újra megnyitottak a „szedd magad” eperföldek is. A friss, illatos szamóca nemcsak a piacokon, de a természet lágy ölén is elérhetővé válik – közvetlenül a bokorról, saját kézzel szedve. A „szedd magad” akciók egyre népszerűbbek a városlakók körében: nemcsak pénztárcabarát megoldást kínálnak, de egyúttal szabadidős programként is szolgálnak, kiszakítva az embereket a városi nyüzsgésből.
Áporka
Budapesttől délre, egy fóliasátras ültetvényen különlegesen nagy szemű, édes eper várja a látogatókat. Előzetes regisztráció szükséges, és csak 12 éven felüliek vehetnek részt a szüreten. Utóbbi megkötést a bokrok védelme érdekében hozták. Ez kicsit drágább lehet, mivel fóliasátorban nevelkednek a palánták.
Erdbeerland földek
A budapestiek körében talán a legismertebb célpont, négy különböző helyszínen lehet szedni az Elsanta fajtájú epret. A fizetés kizárólag készpénzben lehetséges. A szezon általában május elején kezdődik meg, és jellemzően négy hétig tart.
Eperország – Dunántúl
A Győr térségében működő hálózat rugalmasságával tűnik ki. Ünnepnapokon és hétvégéken bejelentkezés nélkül is látogatható, az árak pedig kedvezők, különösen nagyobb mennyiségek esetén.
Egy Kis Tanya – Lajosmizse
A Bács-Kiskun megyei területen családias környezet várja a látogatókat. A szüret telefonos egyeztetés után lehetséges, a klíma pedig ideális az ízes szamócához.
Erre figyeljen, ha szüretelni szeretne
A legjobb, ha hétköznap reggel látogatjuk meg a földeket – ilyenkor kevesebb a látogató, több az eper. Nem árt saját tárolót vinni, és egy kis vízzel, harapnivalóval is érdemes készülni. Fontos, hogy az epret kocsánnyal együtt szedjük, így tovább eltartható.
A frissen szedett gyümölcs hűtőben pár napig eláll, de lekvárnak vagy fagyasztva is remekül hasznosítható. A lekvárkészítés egyszerű, cukorral vagy édesítővel hosszú ideig elálló finomságot kapunk. Fagyasztásnál előbb tálcán külön-külön fagyasszuk le a szemeket, majd zacskóba téve tegyük a mélyhűtőbe. A szezon csak néhány hétig tart, így érdemes mielőbb kihasználni ezt a természetközeli és finom lehetőséget – nemcsak az eper miatt, hanem a közös élményekért is.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)