Az eper két népbetegség kezelésében is nagy segítség

Az eper jótékony tulajdonságaival sokan egyáltalán nincsenek tisztában.

2025. május 3., 16:04

Szerző:

Bár édes ízének köszönhetően a legtöbben szeretik, és a gyümölcsök közül ez az egyik legkedveltebb a gyermekek körében, amelynek elfogyasztásáért a szülőknek sem kell küzdeniük, ám az eper jótékony tulajdonságairól a legtöbben nem is tudnak. Pedig még egyes népbetegségek fennállása esetén is sokat segíthet – mutatott rá a BBC GoodFood.

Az eper kétségtelenül az egyik legédesebb gyümölcs, nem véletlen, hogy az epres ízesítés elterjedt: gyógyszereket, joghurtokat és üdítőitalokat is lehet ebben az ízben kapni, hiszen sokan kedvelik ezt az ízvilágot.

Ám nem csak emiatt érdemes megbecsülni ez az apró, piros gyümölcsöt, hanem azért is, mert rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik.

Az eper jótékony hatása az emberi szervezetre

Jó hír, hogy még a diétázók is fogyaszthatják, ugyanis nagyon alacsony a kalóriatartalma: egyetlen adag (80 g) csupán 24 kalóriát tartalmaz. Ám ami ennél sokkal lényegesebb, hogy az eper gazdag antocianinokbanban, amelyeknek piros színét köszönheti, és amelyek nagyban hozzájárulnak a manapság népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, kezeléséhez, valamint a gyulladásos állapotok felszámolásához. Több kutatás is megerősítette, hogy az eper, illetve más bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása hozzájárul a szívvel kapcsolatos halálesetek számának csökkentéséhez.

Az eper vitamintartalmára is érdemes vetni egy pillantást, hiszen tele van folsavval, káliummal és C-vitaminnal. Ezek mindegyike hozzájárul vérnyomás csökkentéséhez, amely szintén azt támogatja, hogy a szívbetegségek ne alakuljanak ki, illetve hogy azok kordában tarthatóak legyenek

De az eper nemcsak ezekben segíthet, hanem a cukorbetegség kezelésében is, amely szintén népbetegség. Mint kiderült, az antocianinoknak köszönhetően az eper lelassítja a glükóz megemésztését, ezzel csökkenti az inzulinfelhasználást, amely a diabétesszel élők számára nagy segítség lehet, különösen akkor, ha az epret egy magasabb szénhidráttartalmú tápanyaggal együtt fogyasztják el. Emellett az eper a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik, bár ennek a folyamatnak a pontos megismeréséhez további vizsgálatok elvégzése szükséges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)