Ezért rajong most a világ: a dubaji csoki már a múlté?

A dubaji csoki bár sokáig úgy tűnt, hogy uralni fogja a különlegességek piacát, a japán luxuseper ugyanakkor mindent felülírt.

2025. március 4., 11:19

Szerző:

Dubaji csoki? Ugyan már! Pár hónap, és megérkezik az eperszezon, de a gyümölcs rajongói már most izgatottan várják a friss termést. Az eper azonban sosem tartozott az olcsó csemegék közé, pláne ha prémium minőségről van szó – írja az Agroinform. Csakhogy ezt a tendenciát most sikerült tetézni, miután van egy olyan eperfajta, aminek darabja 8 ezer forintba kerül.

A japán farmokról érkező, egyesével csomagolt epreket ugyanis darabonként 20 dollárért lehet megvásárolni. Ezeket a gyümölcsöket külön műanyag talapzatra helyezik, átlátszó kupolával fedik le. Egy Los Angeles-i áruház – ahol a gyümölcs kapható – vezetője szerint „ezek a gyümölcsök wagyu marhája", hiszen minden egyes szem termesztését precíz odafigyeléssel végzik, hogy tökéletes legyen az íz, az állag és a megjelenés.

A lap felidézi, a japán luxusgyümölcsök nem véletlenül híresek, az országban ugyanis a prémium kategóriás gyümölcsök luxusajándékként szolgálnak különleges alkalmakra. Az ilyen termékeket ráadásul kézzel válogatják, gondosan csomagolják, és garantálják, hogy minden egyes darab hibátlan legyen.

A japán luxusepernek amúgy nem csak az íze, hanem az esztétikája is különleges. Tökéletes formájú, mélypiros színű és illatos gyümölcs, amely minden érzékszervet kényeztet. A gyümölcsöt szigorúan limitált mennyiségben szállítják Japánból Kaliforniába, így a ritkasága is felveri az árát – áll a cikkben. 

Jól figyeljen, ha a dubaji csoki és a luxuseper helyett a magyar gyümölcsre esküszik

A tavalyi szezonban felhívtuk a figyelmet arra, hogy aki a magyar gyümölcsre esküszik, nem árt, ha résen van, máskülönben csalódást okozhat a jellemzően olcsóbban kínált, de így is ezres nagyságrendű beszerzés. A magyar termelők évről évre szembesülnek a problémával, hogy a piacot importtal elárasztó árusok ellehetetlenítik őket, mert lenyomják az árakat, miközben gyakran megkárosítják a fogyasztót.

Az utcán, bódékban sok eperárussal találkozunk, akiknek a 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Miller_Eszter / Pixabay)