Ha így főzi a tésztát, sokkal finomabb lesz minden étel
A tésztafőzés egyszerűnek tűnhet, ám a szakértők szerint a legtöbben mégis elrontják.
Tésztát és rizst főzni szinte mindenki tud, hiszen mindkettő nagyon egyszerű, és szinte percek alatt elkészül. Ennek ellenére a tökéletes tésztát már annyira nem könnyű elkészíteni, a séfek szerint azonban egy teljesen más technikát érdemes alkalmazni, derül ki a Mirror cikkéből.
Így sokkal finomabb lesz a tészta
A tészta elkészítésének sokféle módja létezik, attól függően, ki hogyan szereti, de a szakértők szerint a sütés igazán kiemeli az ízeket. Mindenki számára a tészta az egyik legnagyobb komfortétel. Legyen szó spagettiről vagy makaróniról, a tésztával nem nagyon lehet melléfogni, ráadásul rendkívül sokoldalú, szinte bármivel kombinálható.
Van azonban egy módja annak, hogy még finomabb legyen: egy kulcsfontosságú összetevő hozzáadásával – ez pedig a só. Aki szereti a tésztát, tudja, hogy az apró részleteken is sok múlik a főzés során. Az egyik leggyakrabban vitatott kérdés például az, hogy tegyünk-e sót a főzővízbe.
A Cjonline szerint a titok nyitja, ne főzze, inkább süsse meg a tésztát! A sütés során a tészta finom ropogós réteget kap, amely tökéletes textúrát ad. A sós víz pedig még tovább fokozza az ízeket. A legtöbb sült tészta recept azt ajánlja, hogy a tésztát csak félig főzzük meg, mielőtt a sütőbe kerülne. Ez lehetővé teszi, hogy a sütőben, a szósszal együtt főjön tovább – ám ez nem éppen kényelmes megoldás.
A cikk figyelmeztet, ha a tésztát túl sokáig főzzük elő, mire kisül, túlfőtt lesz. Ha viszont szárazon tesszük a szószba, akkor jóval több időre lesz szüksége a sütőben, hogy megpuhuljon, miközben felszívja a szószt. Éppen ezért célszerű beáztatni sós vízbe mielőtt összekeveri a többi hozzávalóval, és beteszi a sütőbe. A sós víz nemcsak megfelelően hidratálja a tésztát, hanem a keményítőt is eltávolítja, és előzetesen ízesíti is azt.
A legjobb az egészben, hogy amikor minden hozzávalót egyben süt meg, nemcsak leegyszerűsödik a főzés folyamata, de a mosogatás is kevesebb lesz utána. Ráadásul az íz is legalább olyan jó marad – ha nem jobb –, a ropogós felső rétegnek köszönhetően.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pixabay)