Házi zakuszka recept, hogy télen is a nyár ízeit élvezhessük

A zakuszka egy rendkívül sokoldalú zöldségpástétom: használhatjuk melegszendvicsre feltétnek, de remekül passzol a főtt tésztához és a pörkölt is hálás szívvel fogadja, ha ezzel a mennyei ízkavalkáddal dúsítjuk.

2024. augusztus 9., 13:06

Szerző:

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha. A török és bolgár kyopolou és szláv pindur, a balkáni ajvár egy-egy nagyon hasonló változata ennek a zöldségeldorádónak. Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal, és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik

A zakuszka szó eredete

A nyugati országokban a Hors-d’œuvre (előétel) kategóriába sorolják be. Zakuszka megfeleltethető az olasz antipasti és cicchetti fogásoknak; meze Balkánon és a Közel-Keleten, tapas a spanyoloknál; anju Koreában, hors d’oeuvre a franciáknál és angolszászoknál, és brännvinsbord & smörgåsbord északon Skandináviában. Szláv eredetű szó hideg előételt, előfalatkát, kóstolót jelent. Magyarországon szláv eredetű nevén ismert: a закуска (zakuszka) jelentése: harapnivaló, előétel, amely jelentősen élénkíti az étel ízét. Etimológiai szempontból a закусить (zakuszity; harapni valamit) szó befejezett alakja.

 

(Fotó: Szántai Edina)

 

Így készül az isteni házi zakuszka

Hozzávalók:


15 db paradicsompaprika (piros)
1kg sárgarépa
5-6 db padlizsán
1 l olaj
1l paradicsomlé
8db lila hagyma (közepes fej)
só, bors, cukor ízlés szerint
3-4 db babérlevél


Minden hozzávalót fel kell aprítani, mielőtt nekilátunk a zakuszka elkészítésének. A padlizsánt sütőben megsütjük, majd pedig ledaráljuk. A sárgarépát megfőzzük és szintén ledaráljuk.

Az 1 liter olajban odatesszük a felaprított hagymát, és addig dinszteljük, amíg puha nem lesz, aztán hozzáadjuk a ledarált paradicsompaprikát, és addig főzzük, amíg az is megpuhul. Végül beletesszük a megsült és ledarált padlizsánt, valamint a megfőtt és ledarált sárgarépát és a babérlevelet.


Összerottyantjuk, és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Miután felfő, ízlés szerint ízesítjük, üvegbe szedjük, az üvegeket celofánnal fedjük, nátrium-benzonátot teszünk a tetejére, és úgy csavarjuk rá a kupakot. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Szintén népszerű a babos zakuszka repetje, ami abban különbözik a klasszikus zakuzska receptjátől, hogy a fenti mennyiséghez egy fél kilogramm főtt és puhára tört szemes babot teszünk még a paradicsomlé előtt, és együtt főzzük a többi zöldséggel. 

Kenyérre sütve (esetleg egy kis kecskesajttal megszórva) isteni melegszendvics készíthető belőle, de használhatja tésztákhoz öntetként, vagy más ételek ízésítésére is. 

A jó zakuszka az írók kedvence

Dragomán György író előszeretettel osztja meg receptjeit, nem maradhatott ki a sorbból a zakuszka sem.

(Fotó: Szántai Edina)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.