A vérrák aggasztó jelei, amiket senki nem vesz komolyan

19 emberből egynél diagnosztizálnak vérrákot élete során. Mint minden rákos megbetegedés esetében, minél korábban észlelik, annál nagyobb esélye van a betegnek a gyógyulásra. 

2024. május 17., 17:47

Szerző:

A Blood Cancer UK jótékonysági szervezet felmérése szerint az Egyesült Királyságban élő felnőttek több mint fele nem tud megnevezni egyetlen vérrák tünetetet sem, annak ellenére, hogy ez a daganatos megbetegedés a harmadik leggyakoribb ráktípus az országban. 

Drámai adatok

A jótékonysági szervezet arra kérte a felmérésben résztvevőket, hogy sorolják fel, szerintük, még a vérrák gyakori jelei. Döbbenetes, de a válaszadók 55 százaléka egyetlen tünetet sem tudott megemlíteni, további 25 százalékuk pedig azt mondta, nem valószínű, hogy orvoshoz fordulnának, ha bármelyik fő tünetet észlelnék. Aggodalomra ad okot, hogy egy korábbi felmérés is hasonló eredményre jutott, ott 2035 felnőttből mindössze 1 százalék nevezte meg a lázat, 3 százalék pedig a légszomjat, mint fő vérrák tünet. A jótékonysági szervezet ezek után hangot is adott kétségbeesésének, hiszen az új esetek így diagnosztizálatlanok maradhatnak. 

Tünetek figyelmen kívül hagyása 

Sajnos az olyan tüneteket, mint az éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan fáradtság, fogyás és véraláfutások sokszor figyelmen kívül hagyják vagy lekicsinyítik az emberek, ami pusztitító eredménnyel járhat 

– mondta Kate Keightley Blood Cancer UK támogatási szolgálatának vezetője 2022-ben, továbbá hozzátette, a covid-járvány hatására sokan a légszomj, láz, fáradtság tünetegyüttesét könnyedén összekverhetik a koronavírussal vagy influenzára gyanakszanak inkább. Persze az esetek jelentős százalékában erről is van szó, viszont nagyon lényeges, hogy az efféle, ráadásul huzamosabb ideje fenálló panaszokkal orvoshoz forduljon a beteg, ezzel ugyanis vérrák esetén nőhet a túlélés esélye. 

Orvoshoz kell menni 

Kate Keightley éppen ezért azt mondja, ha olyan tüneteket észlel valaki magán, amikre nincs magyarázat, valamint tartósak, akkor sürgősen kérjen időpontot a háziorvosától majd menjen el egy teljes körű kivizsgálásra. A jótékonysági szervezet egyébként a teljesség igénye nélkül közzétette a vérrák leggyakoribb tüneteit, amit sajnos tényleg sokan sokáig figyelmen kívül hagynak. Ezek a következők: 

  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Megmagyarázhatatlan zúzódás vagy vérzés
  • Csomók vagy duzzanatok
  • Légszomj
  • Éjszakai izzadás
  • Tartós, visszatérő vagy súlyos fertőzések
  • Megmagyarázhatatlan láz (38°C [100°F] vagy magasabb)
  • Megmagyarázhatatlan bőrkiütés vagy viszketés
  • Fájdalom a csontokban, az ízületekben vagy a hasban
  • Fáradtság, amely nem javul pihenéssel vagy alvással
  • Szokatlanul sápadt arcszín (sápadtság)

A korai felismerés fontossága 

Fontos adat amúgy, hogy 19 emberből egynél diagnosztizálnak vérrákot az élete során, s mint minden rákos megbetegedés esetén a korai felismerés létfontosságú lehet, hiszen a betegnek nagyobb esélye lehet a gyógyulásra. 

(Forrás IFLScience, Fotó: Freepik)