Az elhízás egészségügyi kockázata nagyobb, mint gondolnánk

A súlygyarapodással a vérnyomás is jelentősen megnő, ez pedig tovább növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatait. Az elhízott emberek körében gyakoribb a szívinfarktus és a stroke is.

2024. május 15., 14:30

Szerző:

Az elhízás ellen tehetünk a legtöbbet, ha szeretnénk magunkat megóvni a betegségektől. Napjainkban nagyon sok a túlsúlyos és az elhízott ember, pedig ez az állapot nagyon komoly betegségeket generálhat – hívja fel a figyelmet a gyogyszernelkul.com. Az ideális testsúly megtartása nem csak pszichés szempontból fontos, az egészségét kockáztatja, aki hagyja, hogy felszaladjanak a kilók.

Az elhízás következménye lehet a cukorbetegség, a szívinfarktus, a sztrók és az asztma is

Sok tanulmány számolt be arról, hogy mind férfiak, mind nők esetében erős összefüggés van az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az elhízás először inzulinrezisztenciát okoz, amikor is a szervezetnek több inzulint kell termelnie. Mivel a hasnyálmirigy több inzulint termel, így előbb-utóbb kimerül, ez azonban a glükóz túlzott felhalmozódását okozza, ami pedig cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A túlsúly felesleges zsír felhalmozódását okozza a szervezetben. Az elhízás csökkenti a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét, ellenben megnöveli a trigliceridszintet. Ezek a hatások a vér magas lipidszintjét eredményezik. A súlygyarapodással a vérnyomás is jelentősen megnő, ez pedig tovább növeli a szívkoszorúér-betegség kockázatait. Az elhízott emberek körében gyakoribb a szívinfarktus és a sztrók is.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy az obstruktív alvási apnoe, az asztma és az elhízás között szoros kapcsolat áll fenn. Elhízás során ugyanis a légutak mentén is megnövekszik a zsírszövet, ami negatívan befolyásolja a légutak működését. Az asztmát az elhízás gyakori szövődményének is tekintik, illetve az elhízás még a gyulladási szintet is megemeli a szervezetben.

Az elhízott nőknél nagyobb a kockázata a PCOS-nek, azaz a policisztásovárium-szindrómának. Ez az egészségi probléma menstruációs rendellenességet és anovulációt is okoz, ami csökkenti a fogamzás esélyét.

Az elhízás befolyásolja a nők pszichés jóllétét is, ami viszont hatással van a szexuális életre. Ez nehézségeket okozhat az orgazmus elérésében, csökkenti a nemi vágyat és a nemi közösülés gyakoriságát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)