3 fontos tünet, ami a cukorbetegség jele lehet

Az Egészségkalauz összegyűjtötte, hogy melyek a cukorbetegség legfontosabb jelei, melyekre érdemes figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunkvelük.

2024. május 11., 11:09

Szerző:

A cukorbetegségnek rendkívül súlyos szövődményei is lehetnek: a szív- és érrendszeri problémáktól a veseelégtelenségen keresztül az idegkárosodásokig. A szövődményeknek olyan visszafordíthatatlan következményei is lehetnek, mint az amputáció vagy a látás elveszítése. Éppen ezért rendkívül fontos a cukorbetegség időben történő felfedezése, és a diabétesz megfelelő kezelése – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. A portál most összeszedte, melyek azok a jelek, amik cukorbetegségre utalhatnak, éppen ezért érdemes rájuk figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk. 

A cikk szerint a cukorbetegség egyik korai jele a gyakori, fokozott mennyiségű vizeletürítés. A vesék feladata a glükóz "visszaszűrése" a véráramba, de ha túl sok a glükóz, akkor a vesék erre nem képesek, és a felesleg a vizeletbe kerül. A glükóz távozásával a szervezetünkből folyadék is távozik, ez pedig enyhébb mértékű dehidratáltsággal is együtt járhat.

Ennek következménye a fokozott szomjúság is – ugyanakkor, ha a megnövekedett vércukorszint áll a szomjúság hátterében, akkor azt a folyadékbevitel nem képes kielégíteni. Érdemes felkeresni az orvosunkat, ha a sokat járunk vécére, éjjel is többször felkelünk emiatt, illetve, ha állandóan szomjasak vagyunk, még akkor is, ha sok folyadékot, vizet fogyasztunk.

A cukorbetegség fontos tünete lehet az állandó éhségérzet, a hirtelen jelentkező, nehezen kielégíthető farkaséhség, illetve a túlevés is. Ilyenkor bár elég táplálék jut a szervezetünkbe, a sejtjeink mégsem képesek azt hasznosítani. Erre pedig azt a választ adja a szervezetünk, hogy újra megjelenik az éhségérzet, hiszen a szükséges energiát valahogyan meg kell kapnunk. Az evés ugyanakkor nem elégíti ki az éhségérzetünket, még akkor sem, ha az elfogyasztott étel mennyisége és tápanyagtartalma is megfelelő.

A cukorbetegség hatására a vérerek elveszíthetik a rugalmasságukat, és a normálisnál szűkebbé válhatnak. Ennek egyik következménye, hogy kevesebb oxigénben, tápanyagokban gazdag vér jut el a sejtekig – így azokra a területekre is, melyek megsérültek. A sebek, sérülések emiatt sokkal lassabban és nehezebben gyógyulnak, különösen a végtagokon, a kézen vagy a lábfejen.

A lassabb gyógyulás mellett az is előfordulhat, hogy a sebek elfertőződnek, fekélyessé válnak. A cukorbetegek egyébként is hajlamosabbak lehetnek a fertőző betegségekre, többek között azért, mert az immunrendszerük is le van gyengülve. A leggyakoribb fertőzések a bőrt, a húgyutakat, a hölgyek esetében a hüvelyt érinthetik. A fertőzések nemcsak nehezen, lassan gyógyulnak, de gyakran vissza is térhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Science Photo Library / AFP)