Krónikus betegségeket jelezhetnek a szörnyű rémálmok

A rémálmok hevesek és gyakran borzasztóak, ráadául van, hogy az egész napot negatívan befolyásolják. 

 

2024. május 30., 13:34

Szerző:

A szakértők még mindig nem tudják pontosan, miért is álmodunk, valamint arra sincs konkrét magyarázat, honnan származik az álmok tartalma. Persze különböző elméletek vannak, ahogy arra vonatkozóan is, hogy mi okozhatja a rendszeres rémálmokat. 

Szorongás és stressz 

Egyes tudósok állítása szerint sok embernél a szorongás és a stressz játszik szerepet, az alapvető elképzelés ugyanis az, hogy akkor álmodik valaki, ha az agy egy edott napot kódol az emlékezetben. Az elmélet szerint pedig, ha a nap folyamán valaki szorongást és stresszt taszaptalt, akkor a felfügyelemlett feszültség rémálmok formájában visszaköszönhet. Ezen túlmenően az ismétlődő rémálmok hátterében a poszttraumás stressz zavar (PTSD) is állhat, amely egy nagyobb trauma következtében alakulhat ki. A Cleveland Clinic jelentése szerint az Egyesült Államokban élő emberek körülbelül 7-8 százalékának lesz PTSD-je az élete egy bizonyos pontján, olvasható a Self oldalán. 

Más betegségek 

Sajnos azonban a rémálmokat más, ezeknél jóval súlyosabb betegségek is okozhatják, legalábbis erre enged következtetni egy nemrégiben publikált, friss tanulmány. A ClinicalMedicine folyóiratban megjelent kutatás szerint a rémálmok a lupusz és szisztémás autoimmun betegségek, például a rheumatoid arthritis kialakulásának kevéssé ismert jelei lehetnek. "Az ilyen szokatlan tünetek arra utalhatnak, hogy a betegség egyre intenzívebb és folyamatosan súlyosbodik" – magyarázta Melanie Sloan, a tanulmány egyik vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem közegészségügyi és alapellátási tanszékének kutatója. Sloan azt is kiemelte, hogy a lupusról például köztudott, hogy több szervet, köztük az agyat is érinti, emiatt pedig nem kizárt, hogy rémálmok gyötrik majd a pácienst.  

(Forrás: CNN, Fotó: Freepik)