3 alvási szokás, ami segíthet a fogyásban

Amikor a fogyásról van szó, az alvás ugyanolyan fontos lehet, mint a testmozgás és a táplálkozás.

2024. május 2., 13:42

Szerző:

A diéta és a testmozgás két kulcsontosságú dolog, ami a fogyáshoz kell, ám van még egy lényeges tényező, ami nagyban tudja befolyásolni a leadott kilók számát. Ez pedig nem más, mint az alvás. Akár hiszi, akár nem, de egy egészséges felnőtt embernek minimum 7-9 kilenc órát kellene aludni minden éjjel, azonban statisztikák szerint túl sok mindenki nem pihen jót és jól. Az alváshiány viszont elképesztően sok negatív következménnyel járhat, hiszen a fáradtságon és az enerváltságon túl, akár a fogyást is gátolhatja. Ha folyamatos kialvatlan, akkor sokkal nehezebben tudja tartani magát az egészséges táplálkozáshoz, ugyanis ilyenkor a legtöbben elmondhatatlanul sóvárognak az extra kalóriák, különösen az édességek és a snackek után. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a kialvatlan állapot a mentális egészséget is megterheli, aminek szintén lehet következménye, hogy valaki inkább a csokihoz nyúl az egészséges alternatívák helyett. Oké, de hogyan lehetne ezen változtatni? Hogyan tudna tényleg igazán kipihenni magát éjszakánként? Tippjeink most ebben segítenek. 

Korlátozza a koffeint ebéd után 

Tudjuk, egy csésze kávé csodáka képes, de az a helyzet, hogy a koffein tartalma miatt egyáltalán nem javalt késő délután és este. A szakértők egész pontosan azt mondják, hogy a lefekvés előt 6-8 órában már egyáltalán nem szabadna koffeintartalmú italokat fogysztani, ugyanis ezek megzavarhajták a szervezet melatonin termelését, emiatt pedig hosszú távon alvászavar alakulhat ki. A melatonin egyébként az a hormon, ami egyebek között a nyugodt és pihentető éjszakai alvásért felelős. A melatonin amúgy a lefekvés előtti két órával kezd el megugrani, aztán 2 és 4 óra között tetőzik, ez követően pedig csökkeni kezd.Nyilván az utolsó bögre kávé elfogyasztását befolyásolhatja az is, mikor fekszik le valójában aludni, de az általános vélekedés, hogy az elelavást megelőző hat órában már célszerű kerülni a koffeint.

Mozogjon, hogy aludjon 

A mozgás kalóriát éget, ez köztudott, de a fizikai aktivitás abban is segít, hogy jobbat és pihentetőbbet aludjon. Bár a mechanizmus nem egészen tisztázott, de a kutatások azt suggalják, hogy azok, akik rendszeresen mozognak – függetlenül a tevékenység hosszától vagy típusától –, azok hosszabb ideig és sokkal jobbat alszanak, mint azok, akiknek nem része az életüknek a mozgás. Éppen ezért a szakértők mindenkinek azt javasolják, hogy legalább napi fél óra fizikai aktivisást iktasson be az életébe. Ha nincs lehetősége edzőterembe járni, akkor egy rövid séta, de az otthoni edzés is jobb, minta semmi és garantáltan jobb alvást eredményez. 

Hidratálás a nap folyamán

A test megfelelő hidratáltsága kulcsfontosságú a fogyáshoz, a kutatások szerint pedig a megfelelő alváshoz is. Egy 2018-as tanulmány kimutatta ugyanis, hogy azok, akik hat órát vagy annál kevesebbet aludtak, nagyobb valószínűséggel voltak dehidratáltak, mint azok, akik 7-9 órát is alvással tudtak tölteni. Viszont arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a lefekvés előtti fél órában már ne nagyon igyon. Ha közvetlenül elalvás előtt lehúz egy hatalmas pohár vizet, akkor nagyobb eséllyel kell majd kimennie a mosdóba. Persze egy-egy alkalommal ez rendben is van, de ha rendszeressé válik, akkor megzavarhatja az alvás ütemét, hosszú távon pedig alvászavart eredményezhet. 

(Forrás: Eating Well, Fotó: Freepik)