A legnagyobb fogyókúrás tévhitek

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?

2024. május 20., 16:31

Szerző:

A Webbeteg összeszedett néhány olyan fogyókúrás tévhitet, amelyek szinte városi legendává válva vezetik félre, a súlyfeleslegüktől megszabadulni kívánókat.

Ha nem reggelizünk, elkerüljük a kalória-bevitelt

Nagyon tévednek mindazok, akik az áhított fogyás érdekében azzal kezdik napjaikat, hogy az első étkezést, a reggelit egyből kihagyják, pusztán azért, hogy egy kalória-felvételt megspórolhassanak.

Reggeli nélkül az anyagcsere-folyamatok sem indulnak be, s délidőben viszont annál nagyobb és gyorsan felbukkanó éhség jelentkezik, amely esetében igen nehéz mértéket tartani. Bizonyított, hogy ebéd során jóval kevesebbel is beérjük, ha előtte a napot reggelivel indítottuk.

Fogyókúra közben az édességek tabunak számítanak

Jó hír mindazoknak, akik eddigi fogyókúrájuk során csupa ízetlen, unalmas dolgot ettek a fogyás érdekében, hogy az édességekről nem kell lemondaniuk. A jelenség pszichológiailag úgy néz ki, hogy minél több ételről tiltjuk le szervezetünket, annál hamarabb várható, hogy két lábbal rúgjuk fel fogadalmunkat, hogy az önsanyargatásból adódó nélkülözésnek egy jó nagy zabálással vessünk véget.

Érdemes a zsír- és szénhidrátdús édességek helyett, inkább olyan ételeket fogyasztani, melyek édesek, de emellett egészségesek is, például tejből és kevés gyümölcsből készült shake, natúr joghurt egy kanál gabonaőrleménnyel és kevés aszalt gyümölccsel. Ha valaki nem tud lemondani a csokoládéról, néha egy kevés csokit megengedhet magának, de inkább a magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládéból fogyasszon kisebb adagot, például egy fél kocka csokit reszeljen a kávéjába édesítés helyett. A hangsúly a mértékletességen van.

A teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készült ételek alacsony kalóriatartalmúak

Mindegy, hogy kenyér, zsemle, vagy tésztaféle, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, közel annyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos készítmények.

Ennek ellenére mégis a teljes kiőrlésűt ajánlatos választani, hiszen nem elég csupán a kalóriát nézni, azt is érdemes figyelembe venni, hogy a teljes kiőrlésű gabonában lévő összetett szénhidrátok nehezebben szívódnak fel, tovább biztosítanak jóllakottság-érzést, magasabb rosttartalmuk segít a méreganyagok kiürülésében, és vitamin, valamint nyomelem tartalmuk is magasabb.

Sokszor, de keveset

Talán ez az egyik, még táplálkozási szakértők körében is legtöbbet vitatott kérdés, hogy a főétkezések közé, szükséges-e további kiegészítő táplálkozásokat iktatni. Néhány szakember azt javasolja, hogy a napi három nagyobb étkezés közé egy-egy kisebbet is tervezzünk be, s e módszerrel elkerülhetjük azt, hogy a három nagyobb esetében az erősebb éhség miatt, túl sok kalóriát vegyünk magunkhoz; más szakértők viszont lebeszélnek róla.

Tény, hogy vércukor-szintünk minden étkezés után emelkedik, amelyre szervezetünk válaszul inzulint termel, amely jelenléte a hízásért is felelőssé tehető. Ennél fogva nem feltétlen ajánlott a kiegészítő étkezések beiktatása, ám a szakemberek ez esetben is fontosabbnak tartják a naponta bevitt összkalóriaszámot az étkezések számánál.

Fontos szabály, hogy a közbeiktatott étkezések egészségesek és alacsony kalóriatartalmúak legyenek, például zöldségfalatkák, joghurt, kevés gyümölcs. A három főétkezés mellé, maximum két kisebb étkezést iktassunk be. A vacsorára elfogyasztott étel kis adagnyi és kímélő legyen, és ne túl kései időpontban vacsorázzunk. Így biztosíthatjuk emésztésünknek is a pihenést.

A léböjt-kúra kiváló fogyókúrás módszer

A léböjt-kúra tulajdonképpeni célja az, hogy emésztőrendszerünket ideiglenesen tehermentesítsük, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól, s az anyagcsere-folyamat végterméke teljesen kiürüljön belőle. A helytelenül végzett léböjt-kúra az anyagcsere felborulásához vezethet. Csak szakember segítségével szabad böjtölni. Egyik veszélye abból adódik, ha nem pótolják a vizet és az elektrolitokat, másik veszélye pedig az, hogy a nagyobb éhezés után életmódváltás hiányában, jojo-effektusra kell számítani.

A súlyvesztés ugyanakkor nem a zsírrétegekből történik, csupán a salakanyagok és tekintélyes mennyiségű víz távozott testünkből. Ennek megfelelően, önmagában a léböjt-kúra hosszú távon nem alkalmas fogyókúrás célokra, arra viszont tökéletesen megfelel, hogy egy egészséges, kalóriában szegény táplálkozáson alapuló életmódot a böjtöléssel vezessünk be.

A sok szex fogyaszt

Hogy az érzéki élvezetek „mellékhatásként” még a zsírrétegeinket is eltüntetik? Ne legyünk csalódottak, amikor a várt fogyás nincs sehol! Egy negyedórás szexuális együttlét alatt egy 56 kilós nő szervezete átlagosan 36 kalóriát éget el – írja a lap.

Diéta: az ideális fogyás 6 alapszabálya

Mindenki tudja, hogy fogyókúra idején több folyadékot (főleg vizet) kell fogyasztani, és nagyobb figyelmet kell szentelni annak is, hogy mit eszünk meg és mennyit mozgunk. Ez azonban nem elég az ideális fogyáshoz.

Ha valakit megkérdezünk az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényegéről, elsőre mindenkinek ez a két gondolat jut eszébe: válasszuk meg gondosan, hogy mennyit és mit eszünk, és mozogjunk rendszeresen. Milyen egyszerűen hangzik igaz? A gyakorlatban mégis olyan nehéz megvalósítani. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összefoglalta a azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartanunk abban az esetben, ha nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a célunk – olvasható a Házipatika oldalán.

Be kell tartani a tápanyagok helyes arányát!

Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból tevődjön össze, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.

Figyeljünk a napi energiabevitelre!


A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának , valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez. Ebben pontosan meghatározza, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.

Tovább tippekért kattintson ide.

(Kiemelt kép: Shutterstock)