A szeder fogyasztása a szívbetegeknek is jót tesz ősszel

Nem ez a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, pedig a szeder sok szempontból jót tesz az egészségnek.

2024. szeptember 25., 16:37

Szerző:

Ősszel az erdei gyümölcsök, köztük a szeder népszerűsége is megnő, de még mindig nem olyan kedvelt, mint például az alma vagy a banán, pedig igazán egészséges élelmiszer – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food oldala.

Bár Magyarországon egyre kevesebb helyen terem, és a gazdák számára sem feltétlenül kifizetődő a termesztése, de a szeder fogyasztásáról nem szabad lemondani. Sokan csak fagyasztott vegyes gyümölcsök között találkoznak vele, pedig friss formában igazán különleges íze van.

A lilásfekete szedret gyakran keverik össze a ribizlivel, a málnával és az áfonyával, hiszen ezek a bogyós gyümölcsök remekül kiegészítik egymást. Kissé fanyar ízüknek és élénk színeiknek köszönhetően még a süteményeket is gyakran díszítik ezekkel, ám ennél jóval többre hivatottak. A szeder is rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, amelyek az egészség védelmét szolgálják, és a szakemberek is úgy vélik, hogy mindenkinek sokkal többet kellene belőle fogyasztania.

Ezért annyira egészséges a szeder

A benne található flavonoidok az immunrendszert is támogatják, amire az egyre hűvösebb időben mindenkinek szüksége van. Ám ennél összetettebb a hatása, és ha csak az egészségügyi előnyöket nézzük, számos szempontból jót tesz a szervezetnek.

A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek a magas kálium- és C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztaniuk, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezen betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, hiszen meggátolja a véralvadást, és segíti az erek ellazulását.

Egyes kutatások szerint említésre méltó a szeder rákmegelőző hatása is, hiszen a gyümölcsben található vegyületek gátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős egyik enzim működését. Ettől függetlenül is az egészséges táplálkozás részét képezi a gyümölcs, és a szakemberek szerint napi 10 szem elfogyasztása már kielégítő mennyiségnek bizonyul. Akár a nassolás helyett is bevethető délutáni finomságként.

Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben található a szederben mangán, ami fontos szerepet játszik az optimális agyműködésben. Hiánya növeli például az epilepszia kockázatát, így nagyon fontos pótolni. A bélrendszer működését is támogathatja a gyümölcs, már csak azért is, mert gyulladáscsökkentő hatású, így például a gyomorfekély kialakulását is megelőzheti.

A cukorbetegség kezelésében is jó szolgálatot tehet, de a száj betegségei esetén is ajánlott a fogyasztása: ajakherpesz esetén kifejezetten hatékony lehet, hiszen antibakteriális hatásáról is ismert. Mivel egy igazán finom gyümölcsről van szó, nem nehéz megkedvelni, így a szakemberek azt javasolják, mindenki fogyasszon belőle, amennyit csak tud, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk az egészségünk védelméért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)