Szőlő: nemcsak finom, rákmegelőző hatású és lassítja az öregedést is

A szőlő az ősz egyik kedvelt gyümölcse, hazánkban több okból is. A magyarok szeretik a szőlőt majszolgatni, mazsolává aszalni és borrá nemesíteni is. A méltán híres magyar borvidékeknek hála számos szőlőfaj megtalálható Magyarországon. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a szőlő komoly gyógyhatással is rendelkezik.

2024. szeptember 10., 16:26

Szerző:

A szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. Eredete és szőlőnemzetségeinek kialakulása az alsó krétakorra, közel százmillió évre tehető. Termesztésére hat-nyolc ezer évvel ezelőtt került sor. Hazánk területén a jégkorszakig több szőlőfaj élt. Honfoglaláskor a mai Magyarország területén a szőlőtermesztés már több mint ezeréves múltra tekintett vissza, virágzó szőlőművelést folytattak a Dunántúlon. 

A szőlőt ezdetekben napi rendszerességgel fogyasztották, mivel szinte minden tápanyag megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. A szőlőben kis túlzással az élet forrásához szükséges anyagok sokasága megtalálható, nem véletlen, hogy vitisnek hívják latinul, ami a vita, azaz élet szóból származik.

A szőlő jótékony hatásai

A szőlőben A, B1 és B2, C,- K-vitamin-, folsav, béta karolin és biotin található, azaz elmondható, hogy a szőlő igencsak gazdag vitaminforrásnak számít. Sok foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cinket tartalmaz a szőlő. 

A szőlő nagy része, 70-80%-a víz. 18%-os cukortartalmának köszönhetően az egyik legjobb energiaforrás a gyümölcsök között, hiszen a diétába is remekül beilleszthető. Ráadásul jó hatással van az emésztésre, ami a diétával járó esetleges székrekedést is orvosolni tudja.

Ugyanezen okból az emésztési panaszok esetében is gyógyír lehet a szőlő. A szőlő fogyasztás hatására hő szabadul fel a gyomorban, ami csökkenti a gyomorban az irritációt, megszünteti az emésztési zavarokat. Ezen kívül a piros szőlőben megtalálható cserzőanyag jótékony hatást gyakorol a bélnyálkahártyára, és serkenti a bélműködést. Az emésztésen túl a szőlő képes megszüntetni a kövesedést a szervezetben, azon belül is a vesében és a hólyagokban.

Rákmegelőző hatású

A szőlő tannint tartalmaz, ami polifenol, és mint minden polifenol, gátolja a vírusok terjedését, gyakorlatilag antibakteriális védőpajzsot hoz létre a szervezetben. Ezen kívül rákmegelőző hatású, mivel megakadályozhatja az egészséges sejtek daganatossá válását, a daganatbeli érképződést és a ráksejtek burjánzását, és mindezt úgy teszi, hogy – a legtöbb sejtosztódást gátló gyógyszertől eltérően – nem mérgezik az egészséges sejteket. A szőlőben található rezveratrolis, aminek köszönhetően duplán hatékonyan akadályozza meg a rákos sejtek terjedését. 

Lassítja az öregedést

A szőlő magas polifenol tartalma miatt lassítja az öregedést, és az öregedéssel járó demencia kialakulását, illetve rendszeres fogyasztása javíthatja a rövid távú memóriát. Nem véletlen, hogy egy kis szőlőcukor elfogyasztása után máris jobban fog az agy. 

B-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az idegrendszer működését, ezáltal csökkenti a stressz okozta káros tüneteket. Tanulóknak és szellemi munkával foglalkozóknak kifejezetten hasznos naponta elmajszolni egy fürt szőlőt.

A kozmetikai termékek iránt érdeklődők számára nem ismeretlena  szőlőmag olaj, illetve az ebből készült kozmetikai szerek. A szőlőmagban nagy mennyiségben fellelhető antioxidánsok, köztük a szelén, felelősek a sejtek regenerálásáért. A sejtek regenerálása pedig magában foglalja a bőr frissítését, ami által csökkennek a ráncok.

Fogfehérítő hatású


A szőlő segít megőrizni a fogak fehérségét, valamint a fogakon található elszíneződés megszüntetését. Ezt a benne található savaknak köszönhetjük, pontosabban az almasavnak. Amennyiben a szőlőt kifejezetten e célból fogyasztjuk, érdemes még kicsit éretlenebb formájában fogyasztani, mivel ahogy édesedik a gyümölcs, egyre csökken az almasav szintje.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bru-nO via Pixabay)