Magas a vérnyomása? Ezekkel az ételekkel csökkentheti

A magas vérnyomás akár a táplálkozással is stabilizálható.

2024. július 4., 17:10

Szerző:

A hipertónia, más néven magas vérnyomás az artériákat, a szívet és az egész érrendszert megterheli, így érdemes a megfelelő táplálkozással is segíteni a normál szint fenntartását – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu

Mivel sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, a legtöbb páciens kezdetben nem is tud arról, hogy magas a vérnyomása, ám eközben a betegség folyamatosan rombolja a szervezetet, és több szerv károsodását is előidézheti, ezért mindenképpen kezelést igényel.

Tévhit, hogy ez az állapot csak idősebb korban alakulhat ki: Magyarországon a 30 és 79 év közötti lakosság 50%-a érintett, de világviszonylatban is 1,3 milliárd embernek magas a vérnyomása, és a betegek száma folyamatosan nő. A krónikus állapot idővel súlyos betegségeket válthat ki, így a gyógyszereken kívül az életmódváltás is indokolt annak, akinél megállapítást nyer, hogy magas vérnyomással küzd.

Ehhez hozzátartozik a megfelelő táplálkozás is, és jó hír, hogy bizonyos élelmiszerek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek, így ezek fogyasztása kifejezetten előnyös lehet a betegek számára.

A magas vérnyomás ellen így is lehet küzdeni

A zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, ez kétségtelen, de sok közülük egy-egy betegség esetén is hasznos lehet, ha a páciensek tudatosan fogyasztják azokat. Az eper és az áfonya például sokak kedvence, és általánosságban véve a bogyós gyümölcsök jótékony hatását érdemes is kihasználnia azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanis a bennük található flavonoidok segíthetnek a normál vérnyomás fenntartásában.

Akiknél a szisztolés vérnyomással adódtak problémák, azoknak érdemes kipróbálniuk a nitrátban gazdag céklát, ami gyors segítséget jelenthet, de hosszabb távon fogyasztva is kifejti a jótékony hatását. Hatalmas előnye, hogy aki vérszegénységgel is küzd, két legyet üthet egy csapásra, ugyanis a cékla a vaspótlásban is szerepet játszik, és akár a zöldség, akár a belőle készült, gyakran almával kevert gyümölcslé egészséges frissítőnek számít.

Az egzotikus gyümölcsök közül a kivi az, ami csökkentheti a szisztolés vérnyomást, ráadásul tele van C-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal, ami indokolja a fogyasztását. De a banánt sem érdemes kihagyni az étrendből, hiszen a káliumban gazdag finomság a nitrát hatását csökkentve segít a vérnyomás csökkentésében. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az aszalt szilva, a kajszibarack, a burgonya és a lencse is, de a káliumtartalomra nagy figyelmet kell fordítania azoknak, akiknél valamilyen vesebetegség alakult ki: az ő esetükben előzetes orvosi konzultációra van szükség.

A desszertekről sem kell lemondaniuk a magas vérnyomásban szenvedőknek, hiszen például az étcsokoládé is hasznos antioxidánsokat tartalmaz, de ezt csak kisebb mennyiségben érdemes fogyasztani.

A zöldségek közül a spenót, a kelkáposzta és a fejes káposzta lehet előnyös, a gabonák közül pedig a zab segíthet a betegség megelőzésében. Az is érdemes tudni, hogy nyáron a görögdinnyét is érdemes beépíteni az étrendbe, hiszen magas víztartalma miatt sokat segíthet a folyadékpótlásban a nagy hőség idején, és az erek rugalmasságát is támogatja.

A bab, a borsó és a lencse is segíti a szervezet működését, a fokhagyma pedig koleszterincsökkentő hatása miatt javasolt, különösen annak fényében, hogy ez az állapot gyakran együtt jár a magas vérnyomással is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. július 5., 08:56

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.