Íme a szuperétel, amivel elkerülhető a magas vérnyomás és a cukorbetegség

A dietetikusok szerint egy finom, minden szupermarketben megvásárolható „szuperétel” fogyasztása lehet a kulcsa a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzésének. 

 

2024. április 23., 10:32

Szerző:

Azt mindannyian tudjuk, hogy az egészséges ételek fogyasztása, valamint a rendszeres tesmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünket csúcsformában tartsuk. Viszont vannak az úgynevezett szuperételek, amik még az átlagosnál is jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sokáig fittek és egészségesek maradjunk. A szakértők úgy gondolják, hogy ezekből az élelmiszerekből többet kellene fogyasztani, főleg, ha a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás elkerülése a cél. Különösen a joghurt rendszeres beiktatása lenne célszerű, máris elmondjuk, miért. 

Mindennap kellene belőle enni 

Kutatások kimutatták ugyanis, hogy natúr joghurt segíthet a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, sőt tele van „jó” baktériumokkal is, így a bélrendszer egészségének megőrzésében is partner lehet, írja a Mirror. Mi több, a natúr joghurtban található kalcium, magnézium és zsírsavak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. A natúr joghurt még a The Times által közzétett kilenc ételből álló listára is felkerült, arra a listára, ami azt taglalaja, melyek azok az ételek, amiket az egészség megőrzése érdekében mindennap ajánlott lenne fogyasztani. A szakemberek egyébként már évek óta hirdetik ennek a szuperételnek az előnyeit, 2022-ben Novella Lui dietetikus az Eating Wellnek azt mondta, hogya natúr joghurt az egyik legtáplálóbb teljes értékű élelmiszer, mivel tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik létfontosságúak a szervezet számára.   

Kiváló kalcium forrás 

Novella elmagyarázta, hogy a joghurt a kalcium kiváló forrása, amely nem csak a csontokat és a fogakat tartja erősen, hanem támogatja a hormonok megfelelő felszabadulását is, valamint segíti a véralvadást is. A Gloucestershire Live szerint egyébként a harvardi tudósok már egy évtizeddel ezelőtt arról számoltak be, hogy napi egyszer 28 gramm joghurt 18 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A natúr joghurt egyébként bármelyik szupermarketben beszerezhető, ráadásul a legtöbb helyen laktózmentes kivitelben is elérhető, így az érzékenyenek számára is elérhető alternatíva. 

(Fotó: Freepik)