Csökkenthető a magas vérnyomás gyógyszerek nélkül? Naná!

Mutatjuk hogyan csökkenthető a magas vérnyomás gyógyszerek szedése nélkül! 

2024. február 7., 16:43

Szerző:

A magas vérnyomás szabályozására jellemzően gyógyszert írnak fel az orvosok, Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő azonban egy érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet. A tanulmány szerint erősítő edzésekkel csökkenthető a magas vérnyomás. A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok a világon, és az artériás magas vérnyomás (AH) a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások közel 14 százalékáért felelős.

Az erősítő edzés fontos alternatív eszköze lehet a magas vérnyomás szabályozásának

Bár a leghatékonyabb edzési protokoll erre a célra még nem született, a tanulmány szerint az erősítő edzés hatékony lehetőség a magas vérnyomás kezelésére. Hatékonysága olyan tényezőktől függ, mint az intenzitás szintje és az időtartam – írja az Egészségkalauz.

A jelenlegi tanulmány a Cochrane módszertant alkalmazta a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) szisztematikus áttekintésére, amelyek az erősítő edzések vérnyomásra gyakorolt ​​hatását vizsgálták hipertóniás betegeknél. Szisztematikus keresést végeztek a PubMed, az EMBASE, a Scopus, a Cochrane Library és az Egészségügyi Világszervezet adatbázisaiban. Ez az áttekintés olyan ellenőrzött kísérleteket tartalmazott, amelyek a 8 hetes vagy hosszabb erősítő edzés hatását értékelték artériás hipertóniában szenvedő felnőtteknél, és amelyeket 2020 decemberéig tettek közzé. Összesen 14 vizsgálatot azonosítottak, köztük összesen 253 magas vérnyomásban szenvedő résztvevőt.  Az átlagéletkor 59,66 év volt, és a legtöbb vizsgálat populációja 60 és 68 év közötti volt, és csak két tanulmányban szerepelt egy fiatalabb, 18 és 46 év közötti populáció.A metaanalízis kimutatta, hogy a szisztolés vérnyomás (SBP) és a diasztolés vérnyomás (DBP) átlagértékei jelentősen csökkentek az erősítő edzések után.

Az erősítő edzés legerősebb vérnyomáscsökkentő hatását a mérsékelt vagy erőteljes terhelési intenzitású protokolloknál figyelték meg (az egy ismétlés maximum 60 százaléka - 1RM), hetente legalább 2-szeri gyakorisággal és összesen minimum 8 alkalom utánMegállapították hogy az erősítő edzési beavatkozások nem gyógyszeres kezelésként alkalmazhatók az artériás hipertónia kezelésére, mivel jelentős vérnyomáscsökkenést eredményeznek. 

Ily módon az erősítő edzések nem gyógyszeres kezelésként alkalmazható a magas vérnyomás kezelésére, mivel jelentős vérnyomáscsökkenést eredményeznek (szisztolés átlagérték: -9,52 Hgmm; diasztolés átlagérték: -5,19 Hgmm).  Az egyéni életmód megváltoztatása, mint például a fizikai aktivitás szintjének növelése, a magas vérnyomás fontos nem gyógyszeres kezelési módjaként jelentkezik , mivel elősegíti a krónikus és akut alkalmazkodást a szív- és érrendszerben, csökkenti a szívfrekvenciát és a vérnyomást. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)