A magas vérnyomásra egy bizonyos kor felett érdemes oda figyelni

A magas vérnyomás gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket. Mutatjuk kik a leginkább veszélyeztetettek! 

2024. február 3., 15:31

Szerző:

A hypertonia – vagyis a magas vérnyomás– alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja az érrendszert, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen. Számos vizsgálat, rizikóbecslő skála született annak érdekében, hogy ez a kérdés mind az orvosok, mind a betegek számára megválaszolható legyen – írja a WEbbeteg. Megfigyelések alapján az mondható el, hogy a 40 év felett kétszerese is lehet a szívinfarktus, vagy a stroke kialakulásának kockázata. 

Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen?!

Kezdetben életmódváltást, otthoni vérnyomásnapló vezetését, diétát javasolnak a szakemberek.  Rendszeresen mérjük. A gyógyszeres kezelésről minden esetben az orvos dönt, a cél mindenképpen a vérnyomás 140/90 Hgmm alá történő csökkentése. Az érelmeszesedés kialakulásában viszont nem csak a magas vérnyomásnak van szerepe: a dohányzás, az emelkedett vérzsírszintek, a túlsúly, bizonyos társuló betegségek gyorsíthatják az érszűkület megjelenését. Ilyenkor nincs idő várakozni, mielőbb optimális értékre kell csökkenteni a vérnyomást.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Leginkább az időseket érinti a fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül, főleg azoknál akik dohányoznak vagy túlsúlyosak. Egy 50 éves, többnyire 160/100 Hgmm értéket mérő, dohányos férfi esetében 4 százalék arra az esély, hogy az elkövetkező 10 évben infarktust kapjon. Nagy kockázatúnak azok a betegek számítanak, akiknek 3 vagy több rizikófaktoruk van, vagy cukorbetegek, vagy már az emelkedett vérnyomás következtében valamilyen szervi károsodásuk alakult ki. Ez utóbbit jelenti a szív falának megvastagodása (így próbál a szívizomzat a fokozott terhelésnek megfelelni), a nyaki és a végtagi erekben ultrahanggal kimutatható érfali meszesedés, a vesefunkció enyhe károsodása (a kreatininszint kismértékű emelkedése, a vizeletben kevés fehérje megjelenése).

A koszorúérbetegek vannak a legnagyobb veszélyben

A legnagyobb veszélynek az a csoport van kitéve, melynek tagjainál már igazolt a koszorúér-betegség (volt egy infarktus, anginás panaszok jelentkeznek), vagy agyi történésük volt (lezajlott egy stroke, átmeneti agyi keringészavar jelentkezett), esetleg vesebetegség áll fenn. Ekkor a társuló eltérések már magas vérnyomás nélkül, önmagukban is jelentős többletkockázatot jelentenek, a 10 éven belüli halálos szövődmény esélye több mint 10 százalék. 

A szívinfarktus, a szélütés megelőzésében, tehát fontos szerepe van a megfelelően beállított vérnyomásnak, de nagy jelentőségű az egyéb kockázati tényezők befolyásolása is. Ezek egy része gyógyszeres úton történik, de nem kisebb a jelentősége a rossz szokások leküzdésének, az életmód megváltoztatásának sem – írja a Webbeteg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)