Megdöbbentő: Borzasztó káros a 100 százalékos gyümölcslé, főleg a gyerekek vannak veszélyben

Elhízáshoz vezethet a 100 százalékos gyümölcslé gyakori fogyasztása. A probléma különösen a gyerekeket sújtja, de a felnőttek is érintettek. A kutatók a normális, egész gyümölcsök fogyasztását javasolják.

2024. január 25., 17:51

Szerző:

A JAMA Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Michelle Nguyen szerint eredményeik összhangban vannak azokkal az egészségügyi ajánlásokkal, amelyek a 100 százalékos gyümölcslé fogyasztásának korlátozását javasolják, különösen a kisgyermekek körében.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt ajánlja, hogy az 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek egyáltalán ne adjanak gyümölcslevet a szülők, az 1 és 3 év közötti gyermekek esetében 1,2 dl-re, 4 és 6 év között pedig 1,8 dl-re korlátozzák a fogyasztást. 

Összefüggésben áll a gyermekkori elhízás a 100 százalékos gyümölcslé népszerűségével

A gyerekorvosok a gyümölcsleveket elsősorban magas C-vitamin tartalmuk miatt ajánlották sokáig a szülőknek. Később azonban egyre több olyan tanulmány látott napvilágot, amelyek rámutattak az egészségesnek hitt italok sötét oldalára. A legnagyobb probléma a magas cukortartalmuk, amely óhatatlanul hozzájárul a gyerekek súlygyarapodásához.

Az elhízás márpedig nem tréfa. Ahogy Zacher gábor felhívta rá a figyelmet: „Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van, és a lakosság nem kis százaléka elhízott kategóriába tartozik, és pontosan látjuk, hogy az elhízás és egy csomó betegség – például a covidnál is nagyon komoly rizikófaktor volt az elhízás – milyen kapcsolatban áll egymással. És ezen lehetne változtatni.”

Ennél is komolyabb probléma, hogy

egyre nagyobb mértéket ölt a gyermekkori elhízás, és az ennek következtében kialakuló betegségek, mint a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása, holott ezeket eddig jellegzetes felnőtt-betegségeknek tekintették

– derül ki a Loyola University részeként működő Gottlieb Memorial Hospital jelentéséből.

„Az, hogy a százszázalékos gyümölcslé egészséges vagy sem, már régóta vita tárgya, amely megosztja a kutatókat, szülőket és döntéshozókat egyaránt. Mind a megfigyelésen, mind a klinikai teszteken alapuló tanulmányok sokszor ellentmondásos eredményeket hoztak. 

A mi vizsgálatunk azt mutatja, hogy a 100 százalékos gyümölcslé fogyasztása összefüggésbe hozhatók a fiatalabb gyermekek súlygyarapodásával, amely a legkisebbeknél a leglátványosabb”

– nyilatkozta Nguyen a Medical Daily-nek.

A szakértők a kutatómunka során 42 tanulmány eredményeit értékelték – idézi a lapot az Origo.  Megállapították, hogy napi 2 dl-nél több gyümölcslé fogyasztása a gyermekeknél 0,03-al növelte a testtömegindexet. Ugyanez a mennyiség felnőtteknél 0,02-vel emelte az értéket. A tanulmány azonban csak összefüggést jelez, és nem közvetlen ok-okozati kapcsolatot.

Eddig azt mondták, hogy egészséges a 100 százalékos gyümölcslé, akkor mégis hogyan lehet káros? 

Együnk sok gyümölcsöt! – mindenki ismeri ezt, az egészséges táplálkozás egyik sarokkövének számító jótanácsot. A gyártók éppen ezért általában azzal hirdették termékeiket úgy, hogy egy literben, több, mint egy kilogramm gyümölcs van. Egyszerűnek tűnik tehát a folyadék – mondjuk a sima víz – helyett gyümölcslevet fogyasztani, hogy letudjuk a napi kötelező gyümölcsfogyasztást, és még a gyümölcsöt amúgy elutasító gyerekek is örömmel fogyasztják, azonban a baj is ebből adódik: 

a 100 százlaékos gyümölcslevet 1-2 perc alatt megisszuk, rögtön töltjük a következő adagot, amely újabb három darab narancsot jelent. Ez rengeteg kalória és a vércukorszintet is drasztikusan megemeli.

A kutatók szerint azért hízlalnak ennyire a 100 százalékos gyümölcslevek, mert – bár nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – a gyümölcsök saját cukortartalma azért így is jelentősnek mondható, felszívódásuk ebben a formában igen gyors, miközben a kifacsart levük kevesebb rostot tartalmaz az egész gümölcsnél.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SAKKMESTERKE / SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP)

2024. április 27., 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.