Elhízott politikusokról mondta el a véleményét Zacher Gábor

A közismert toxikológus a Telexnek adott interjút és ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét.

2023. december 28., 19:36

Szerző:

„Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van, és a lakosság nem kis százaléka elhízott kategóriába tartozik, és pontosan látjuk, hogy az elhízás és egy csomó betegség – például a covidnál is nagyon komoly rizikófaktor volt az elhízás – milyen kapcsolatban áll egymással. És ezen lehetne változtatni” – mondta Zacher Gábor toxikológus a Telex Most jövök online műsorában. 

A toxikológus szerint érdemes lenne akár influenszereket bevonni a pozitív példák népszerűsítésébe. De mint mondta, „gondolhatnánk akár egy elhízott magyar politikusra is, aki azt mondaná, hogy igen emberek, sajnos elhíztam, mi lenne, ha ezen változtatnánk. És akkor minden két hónapban előjönne a csávó, fölállna a mérlegre, és azt mondaná, hogy megint lement négy kiló. Gondolj bele, ha ő meg tudja csinálni, akkor én is, mert őt ismerem.” A szakértő szerint ennek rövid távon nagyon pozitív, két éven belül mérhető népegészségügyi haszna lenne. 

A vezető politikusok egyben influenszerek, mert több százezren vagy akár egymillióan követik őket, és milliók szavaznak a pártjaikra – fogalmazta meg nézeteit Zacher, majd hozzátette: „amikor azt látjuk, hogy ott vannak a jó kis csülkös pacallal, a nyolctojásos tésztával, meg a pálinka alapvető élelmiszer című mondatok hangzanak el, akkor ne várjunk csodát ettől az egész történettől. Mert ugyanez visszafele is elsülhet: ha ő megengedheti magának, hogy ilyen legyen, akkor én is megengedhetem magamnak.”

Bombás plakátok helyett szűrővizsgálatokra lenne szükség

A prevencióval kapcsolatos tömegtájékoztatás fontosságáról is beszélt az interjúban Zacher Gábor. Szerinte a nőknél fontosak a rendszeres méhnyakrák- és emlőrák-szűrések, férfiaknál pedig a vastagbélrák-, illetve a prosztatarák-szűrés, akkor is, ha nincsenek tüneteik.

„Ezek a betegségek, ha kellő időben kiszűrik őket, akkor abszolút gyógyíthatóak. Azt gondolom, hogy egy ilyen reklám lenne a valódi közszolgálatiság, és nem a bombás plakát, meg amikor azt írják rá, hogy a magyarok mit tudom én hány százaléka döntött, ami úgy ahogy van, egy hazugságról szól” – tette hozzá.

(Kiemelt kép forrása: Dr. Zacher Gábor Facebook-oldala)