Vírusölő narancslé: az új influenzával is elbánik?

A spanyolok a narancslé mellett érvelnek. Hatékony fegyvernek tartják az új influenza terjedésével szemben – írta a hvg.hu.

2009. szeptember 30., 06:06

A Valenciai Mezőgazdászok Szövetsége (Asociación Valenciana de Agricultores – AVA) kezdeményezéssel fordult az egészségügyért felelős hatóságokhoz: az új influenza elleni kampányban szerepeltessék a frissen facsart narancs- és mandarinlé napi fogyasztásának ajánlását. Az agrárszervezet szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztásának szorgalmazása hatékonyabb lehet, mint a kézmosásra vagy zsebkendő használatára felhívó röplapok, plakátok tömkelege. E gyümölcsök bőséges C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása régóta ismert. A C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség, a skorbut elleni prevencióra, a náthára, a fertőzéses meghűlésekre nemcsak a népi gyógyászat és a természetgyógyászat alkalmazza, de az akadémikus orvoslás is javallja a citrusféléket.

Persze az sem véletlen, hogy a vírusölő gyümölcslevekre éppen a mezőgazdászok szövetsége próbálja ráirányítani a figyelmet. Elnökük, Cristóbal Aguado el is ismerte, a kampányuknak fő célja ugyan, hogy a lakosság felkészülten szálljon szembe az új influenza H1N1 vírusával, de nemzetgazdasági fontossága is van. Mert éppen az utóbbi években 20-25 százalékkal esett vissza ezeknek a gyümölcsfajtáknak a kereslete Spanyolországban. Egyértelmű, hogy a médiában országosan nagy visszhangot kapott felhívás jól jön a narancs- és mandarinültetvények gazdáinak is, mivel növelheti a déligyümölcsök termesztésének rentabilitását. Sokukat menthetné meg a veszteségektől, esetleg a csődtől. A Valenciai Mezőgazdászok Szövetségének kezdeményezése nem egyedülálló a világban.

Az új influenza terjedésével párhuzamosan megnőtt a citrusfélék fogyasztása a déli félteke több országában is. Jó példa erre Argentína, ahol a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (Organización Panamericana de la Salud – OPS) hatásos „vírusirtó” felhívására ugrásszerűen emelkedett a narancs, a mandarin és a grapefruit fogyasztása. Bízva a H1N1 vírus terjedésének csillapításában, 20 százalékkal nőtt az argentinok kereslete a citrusfélékre – írta a hvg.hu.

17:03

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.