Nem, a fokhagyma nem jó a pattanás ellen
Bár számtalan előnye van a fokhagyma fogyasztásának, egy neten terjedő trend olyan hatást tulajdonít neki, amit tudományosan még nem támasztottak alá.
A Házipatika a VerywellHealth.com alapján azt írja: újabb trend söpört végig a közösségi médiában. a pattanásos bőr ellen fokhagymát fogyasztanak, hogy megszabaduljanak a pattanásoktól, mindezt úgy, hogy a szájon át bevitt fokhagyma nem segít az akné gyógyításában.
A fokhagymát az orvostudományban évszázadok óta használják mindenféle egészségügyi probléma, mint például a magas koleszterinszint és a koszorúér-betegség kezelésére. Azonban még nem végeztek elég tanulmányt ahhoz, hogy biztosan kijelenthessék, hogy képes-e eltüntetni a pattanásokat, mondta Dr. Rachel Nazarian bőrgyógyász szakorvos a Verywellnek.
„Az igazság az, hogy semmilyen mennyiségű, szájon át bevitt fokhagyma nem segít az akne gyógyításában” – mondta Nazarian.
Magas a vérnyomása? Ezek az ételek segíthetnek a csökkentésében
A magas vérnyomás kezelésére számos élelmiszer is alkalmas, ha azokat célzottan használják a páciensek – hívta fel a figyelmet a Medical News Today.
Egyre többeket érint a magas vérnyomás, más néven hipertónia, amely egy krónikus kóros állapotot takar. Mivel ilyenkor az artériákban is megnő a vérnyomás, a szívnek jóval több energiájába kerül, hogy fenntartsa a normál vérkeringést.
A magas vérnyomás számos egyéb betegséget is kiválthat, illetve a már meglévőket súlyosbíthatja, ezért a kezelése nélkülözhetetlen. Ahol a vérnyomás emelkedését egy másik betegség idézte elő, ott természetesen az alapprobléma kezelése az elsődleges, de a vérnyomás is folyamatos ellenőrzést igényel.
A gyógyszereken kívül azonban az életmódváltás és a megfelelő táplálkozás is sokat segíthet, hiszen több élelmiszer is vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Áfonya, cékla, fokhagyma, krumpli
A szakemberek szerint bizonyos élelmiszerek fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. Ezek között elsősorban gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, de bizonyos gabonák és tejtermékek is jótékony hatást gyakorolnak a páciensek egészségére.
A bogyós gyümölcsök, ezen belül az áfonya és az eper a legjobb választás, ugyanis mindkettő antioxidáns vegyületeket, ún. antocianinokat tartalmaz. Egy 2019-es tanulmány alátámasztja, hogy az ilyen vegyületekben gazdag gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást. Természetesen nem mindenkire gyakorolnak azonos hatást, de egy könnyű reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztva sokat segíthetnek.
A banán, és az egyéb, káliumban gazdag élelmiszerek, például a kajszibarack, a lencse, az aszalt szilva vagy a burgonya is jótékony hatású lehet, hiszen a kálium csökkenti a nátrium hatását, így enyhül az érfalak feszülése. Ugyanakkor a vesebetegségben szenvedőknek mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció, mielőtt megemelik a bevitt káliumszintet.
A kutatások szerint a cékla, a kiwi és a görögdinnye is az ajánlott élelmiszerek közé tartoznak, ezekből akár turmixok és smoothie-k is készíthetőek. A zöldségek közül a hüvelyesek, illetve a káposzta, a spenót, a fejes saláta és a fokhagyma a legideálisabbak, ezekből változatos étrendet állíthatnak össze a páciensek.
Sokak számára jó hír, hogy az étcsokoládéban található flavonoidok csökkenthetik a vérnyomást, de a nagy mennyiségű fogyasztását az egyéb hatásai miatt nem javasolják, desszertként viszont kiváló alternatíva.
A gabonák közül a zab tartalmaz olyan rostokat, amelyek jót tesznek a szív egészségének, ezáltal a vérnyomást is befolyásolják. Aki pedig imádja a tejtermékeket, annak a natúr joghurt fogyasztását javasolják, hiszen a kutatások szerint ez is jótékonyan hat a vérnyomásra. Nagy előnye, hogy akár a fent említett gyümölcsökkel is kombinálható, ezzel is segítve a vérnyomás jelentős csökkenését.
(Fotó: Pixabay)