Már a fokhagyma sem magyar a boltokban

Nem termel elég fokhagymát Magyarország, importra szorul.

2021. november 28., 15:02

Szerző:

Egyre rosszabbul áll Magyarország fokhagymatermelésben, ugyanis 2020-ban csak 5212 tonna fokhagymát takarítottak be a magyar földekről, ami 27 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a napi.hu

Az Agrár-közgazdasági Intézet összefoglalója szerint Magyarország fokhagyma-külkereskedelmi mérlege mínuszos. A kínálat az elmúlt három évben a hazai termés 12 – 40 százalékát kitevő importtal egészült ki. Leginkább Spanyolországból és Hollandiából importáljuk a fokhagymát. Az előbbitől 68 százalékkal, az utóbbitól pedig 106 százalékkal több import fokhagyma érkezett a magyar piacra az elmúlt nyolc hónapban. Ez összesen 406 és 416 tonna fokhagymát jelent. Az olasz import viszont 7 százalékkal 347,7 tonnára csökkent.

A fokhagyma ára az elmúlt hat hónapban 1000 forint körül alakult, ami 3 százázalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A hazai szezont megelőzően a spanyolországi fokhagymát május végéig értékesítették az előző évihez hasonló, 1200 forintos nagykereskedelmi áron.

(Kiemelt kép: A zöldségek származási országát táblán jelölik a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön. fotó: MTI/Máthé Zoltán)