Alacsony vérnyomás? Ezért ne vegye félvállról!

Magyarországon rengeteg ember küzd a magas vérnyomás okozta szövődményekkel. De mi a helyzet azokkal, akiknek az alacsony vérnyomás miatt vannak egészségügyi panaszaik? 

2024. június 25., 16:19

Szerző:

Nem annyira súlyos, mint a magas vérnyomás, ám az alacsony vérnyomás is járhat súlyos szövődményekkel. Mindenféleképpen foglalkozni kell vele, hiszen életminőség-csökkenést okozhat ez a betegség – mondta Dr. Torzsa Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék vezetője a Jazzy Business Class című műsorában.

A szakértő felhívta a figyelmet a helyes vérnyomásmérés technikájára is.

A Semmelweis Egyetem készített egy kisfilmet a helyes vérnyomásmérésről. Ebben praktikus tanácsokat kapunk azzal kapcsolatban, hogyan történjen, milyen helyzetben, nyugalomban a vérnyomásmérés, így például ne dohányozzunk előtte, ne fogyasszunk alkoholt, és háromszor mérjünk: az utolsó két értéket pedig átlagoljuk.

Ebből tudjuk megmondani, hogy mennyi a páciensnek az átlag vérnyomása.

–  mondta.

Az alacsony vérnyomást nem érdemes elbagatellizálni. Fontos, hogy a szervi okokat megtalálja a családorvos, kezelőorvos, és így tudjuk esetleg kizárni például szívelégtelenséget, ritmuszavart, vagy mondjuk a pajzsmirigy-alulműködést – folytatta Torzsa Péter.

A tünetekkel kapcsolatban hozzátette: sápadtság, kábultság, szédülés, fejfájás, látászavar jelentkezhet, de émelyeghetünk és verejtékezhetünk is.

Demenciát okozhat az alacsony vérnyomás?

A Jazzy rádió kérdésére, miszerint okozhat-e demenciát az alacsony vérnyomás, Torzsa Péter azt mondta: mivel az alacsony vérnyomása miatt az idegsejtek ellátása is sérül, így a memóriazavar is könnyebben kialakulhat hosszú távon.

Hozzátette: az alacsony vérnyomás esetén például a sportolás sokat segít, kerülni kell az alkoholt, a nagy mennyiségű étkezést, főleg reggel. Ugyanakkor érdemes több sót fogyasztani, és sok folyadékot inni, kávézni, zöld és fekete teát inni.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Minden, amit a pajzsmirigy alulműködésről tudni kell

A szervezet anyagcseréjében a pajzsmirigy igen fontos szerepet játszik. Ha alulműködik, a pajzsmirigy nem termel elegendő tiroxint – ami különféle problémákat okoz a testünkben – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. 

A pajzsmirigy a nyak tövénél, az elülső alsó részen található. Az itt kibocsátott hormonok keresztülhaladnak a véráramon, így szinte a test minden részét érintik, az agytól és szívtől kezdődően az izmokig és a bőrig. A pajzsmirigy kontrollálja, hogyan használják fel a test sejtjei az élelmiszerből származó energiát – vagyis befolyásolja az anyagcserét. Az anyagcsere pedig hatással van a test hőmérsékletére, a szívverésre és arra is, hogy mennyire égetjük el hatékonyan a kalóriákat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigy hormonunk, akkor a szervezetben a folyamatok lelassulnak. Kevesebb az energiánk, az anyagcsere pedig „lusta” lesz.

A pajzsmirigy alulműködés vagy hypothyreosis esetén pajzsmirigyünk nem állít elő elég tiroxin nevű hormont, melynek hatására fáradtnak, depressziósnak érezhetjük magunkat, hízásnak indulhatunk, sokkal érzékenyebbek lehetünk a hidegre, bőrünk, hajunk szárazabbá válhat és izomfájdalmakat is tapasztalhatunk.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép:  Daniel Vogl/dpa/AFP)