Minden, amit a pajzsmirigy alulműködésről tudni kell

A pajzsmirigy alulműködése komoly és kellemetlen tüneteket okozhat, ami különféle problémákat okozhat a testünkben.

2024. június 22., 14:52

Szerző:

A szervezet anyagcseréjében a pajzsmirigy igen fontos szerepet játszik. Ha alulműködik, a pajzsmirigy nem termel elegendő tiroxint – ami különféle problémákat okoz a testünkben – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz. 

Pajzsmirigy: ezt kell tudni róla

A pajzsmirigy a nyak tövénél, az elülső alsó részen található. Az itt kibocsátott hormonok keresztülhaladnak a véráramon, így szinte a test minden részét érintik, az agytól és szívtől kezdődően az izmokig és a bőrig. A pajzsmirigy kontrollálja, hogyan használják fel a test sejtjei az élelmiszerből származó energiát – vagyis befolyásolja az anyagcserét. Az anyagcsere pedig hatással van a test hőmérsékletére, a szívverésre és arra is, hogy mennyire égetjük el hatékonyan a kalóriákat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigy hormonunk, akkor a szervezetben a folyamatok lelassulnak. Kevesebb az energiánk, az anyagcsere pedig „lusta” lesz.

A pajzsmirigy alulműködés vagy hypothyreosis esetén pajzsmirigyünk nem állít elő elég tiroxin nevű hormont, melynek hatására fáradtnak, depressziósnak érezhetjük magunkat, hízásnak indulhatunk, sokkal érzékenyebbek lehetünk a hidegre, bőrünk, hajunk szárazabbá válhat és izomfájdalmakat is tapasztalhatunk.

A nőkre általában jellemzőbb a pajzsmirigy-alulműködés, a csecsemők közül is akad, aki veleszületett hypothyreosis-szal jön a világra és amelyet egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani, akár egyhetes korban is.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A hypothyreosis általában hosszú évek alatt alakulhat ki, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Általános tünetek:

  • gyengeségérzés. fáradékonyság,
  • ingerlékenység,
  • koncentrálóképesség csökkenése,
  • memóriazavar,
  • hangulatingadozás,
  • depresszió,
  • jellemző továbbá a megfelelő táplálkozás, elegendő testmozgás ellenére kialakuló hirtelen súlygyarapodás.

Ez okoz általában pajzsmirigy-alulműködést

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka a Hashimoto-kór, mely egy autoimmun betegség. A szervezet ilyen esetben antitesteket termel, melyek megtámadják és rombolják a pajzsmirigyet. A hypothyreosis egyéb okai lehetnek azonban az alábbiak is:

1. Vírusos fertőzés
A pajzsmirigy hormonjai, a T4 és a T3 ugyanis létfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért a fertőzések gyakorisága és súlyossága a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők körében lényegesen magasabb lehet. A csökkent immunvédekező képesség magasabb TSH szinttel jár együtt egy kísérlet szerint.

2. Sugárkezelés mellékhatása
Sugárkezelés, mely érinti a nyak környékét: bizonyos rákfajták kezelésénél, így a limfómánál a nyak környékét sugárkezelik. A sugárzás pedig károsítja a pajzsmirigy sejtjeit, ami megnehezíti számára a hormontermelést.

3. Radioaktív jódos kezelés
Ezt a kezelést széles körben alkalmazzák olyan pácienseknél, akiknek túlműködő pajzsmirigyük (hyperthyreosis) van. A sugárzás azonban pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit és többnyire hypothyreosis-t okoz.

4. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása
Egyes gyógyszerek, melyekkel szívproblémákat, pszichiátriai állapotokat, rákfajtákat kezelnek, olykor befolyással lehetnek a pajzsmirigy hormonok termelődésére.

5. Pajzsmirigy műtét
A pajzsmirigy sebészi eltávolítása ugyancsak pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. Ha csak egy részét távolítják el, a maradék mirigy még képes lehet arra, hogy elegendő hormont termeljen a szervezet igényeihez.

Ekkor kell orvoshoz fordulni

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott fáradtság, tartósan alacsony vérnyomás és pulzus tünetei esetén –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról. A betegség kezelése belgyógyász, endokrinológus szakterülete.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Science Photo Library via AFP)