Rák, de pajzsmirigy betegség jele is lehet a bőrfoltok megjelenése

Gyanús barnás foltok, elszíneződések a bőrön – akár rák is okozhatja őket.

2024. április 17., 15:23

Szerző:

Az acanthosis nigricans nevű bőrelváltozás legtöbbször valamilyen más betegségekhez társul, ami lehet a rák, vagy más komoly betegség jele is. Ilyenkor szürkésbarna színű, göbös elváltozások jelennek meg a nyakon, hónaljnál, mell alatt, valamint más hajlatoknál. Ezek tapintása általában bársonyos és gyakran viszket. Esztétikailag igen zavaró, de nem csak ezért fontos szakemberhez fordulni a problémával, hanem azért is, mert sokszor hormonális rendellenességre hívja fel a figyelmet – írja az Egészségkalauz.


Néhány ráktípus is okozhat acanthosis nigricans-t. Ezek közé tartozik a limfóma és a gyomor-, vastagbél- és májrák.

Az acanthosis nigricans általában a túlsúlyos embereket érinti.

Inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar, és más súlyos betegség is állhat a háttérben

 

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kiváltó betegségeket. Az acanthosis nigricans okának kezelése visszaállíthatja a bőr szokásos színét és szerkezetét.

Inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar és Cushing-szindróma is okozhatja

A zavaró bőrelváltozás fennállásakor fontos, hogy az illető minél hamarabb ellenőriztesse hormon paramétereit, ugyanis az esetek többségében valamilyen endokrin probléma húzódik a jelenség hátterében.

Prediabétesz és inzulinrezisztencia

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint gyakran a vérben keringő túl magas inzulinszint okozza a sötét foltokat, ezért az inzulinrezisztencia, PCOS, prediabetes is okozhatja. Éppen ezért érdemes terheléses vércukor-és inzulinszint vizsgálatot végeztetni, hiszen ebből kiderülhet, van-e ilyen jellegű problémája. Ha ez bebizonyosodik, akkor a páciens mindenképp életmódváltásra szorul, hiszen a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszint csökkentéséhez. Amennyiben az orvos úgy határozza, az életmód terápiát gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Pajzsmirigy-alulműködés

Érdemes tudni, hogy a prediabetes mellett okozhatja még pajzsmirigy alulműködés is a zavart. Ennek során a szerv túl kevés T3 és T4 hormont állít elő, melyre a magas TSH érték hívja fel figyelmet. Bár az állapot során megjelenhetnek a hajlatokban a sötét foltok, ám a betegség leggyakoribb tünetei közé a túlsúly, a székrekedés, a menstruációs problémák, a csökkent hidegtűrés és az alacsony pulzus tartozik. Kezelése gyógyszeres úton történik, mellyel a hiányzó hormonokat kívülről pótolják.

Addison-kór

Az Addison-kór a mellékvese kimerülésével függ össze, és az esetek többségében autoimmun eredetű. Ekkor a normálisnál kevesebb kortizol, aldoszteron és nemi hormonok termelődnek. Tünetei közt apátia, gyengeség, hiperpigmentáció – a bőr sötét elszíneződése – a tenyereken és a hajlatokban, alacsony vérnyomás, izomgyengeség áll a leggyakrabban. A hormon meghatározás során reggel mért alacsony kortizol szint és az agyalapi mirigy által termelt jelentősen emelkedett ACTH észlelhető. A betegség kezelése a hiányzó hormonok pótlásával lehetséges.

(Kép forrása: Wikipédia)