Magas a vérnyomása? Ezek az ételek segíthetnek a csökkentésében

A magas vérnyomás nem csak az idősebb generációkat érinti.

2024. június 12., 14:15

Szerző:

A magas vérnyomás kezelésére számos élelmiszer is alkalmas, ha azokat célzottan használják a páciensek – hívta fel a figyelmet a Medical News Today.

Egyre többeket érint a magas vérnyomás, más néven hipertónia, amely egy krónikus kóros állapotot takar. Mivel ilyenkor az artériákban is megnő a vérnyomás, a szívnek jóval több energiájába kerül, hogy fenntartsa a normál vérkeringést.

A magas vérnyomás számos egyéb betegséget is kiválthat, illetve a már meglévőket súlyosbíthatja, ezért a kezelése nélkülözhetetlen. Ahol a vérnyomás emelkedését egy másik betegség idézte elő, ott természetesen az alapprobléma kezelése az elsődleges, de a vérnyomás is folyamatos ellenőrzést igényel.

A gyógyszereken kívül azonban az életmódváltás és a megfelelő táplálkozás is sokat segíthet, hiszen több élelmiszer is vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A magas vérnyomás ellenszere ez a néhány étel

A szakemberek szerint bizonyos élelmiszerek fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. Ezek között elsősorban gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, de bizonyos gabonák és tejtermékek is jótékony hatást gyakorolnak a páciensek egészségére.

A bogyós gyümölcsök, ezen belül az áfonya és az eper a legjobb választás, ugyanis mindkettő antioxidáns vegyületeket, ún. antocianinokat tartalmaz. Egy 2019-es tanulmány alátámasztja, hogy az ilyen vegyületekben gazdag gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást. Természetesen nem mindenkire gyakorolnak azonos hatást, de egy könnyű reggeliként vagy uzsonnaként fogyasztva sokat segíthetnek.

A banán, és az egyéb, káliumban gazdag élelmiszerek, például a kajszibarack, a lencse, az aszalt szilva vagy a burgonya is jótékony hatású lehet, hiszen a kálium csökkenti a nátrium hatását, így enyhül az érfalak feszülése. Ugyanakkor a vesebetegségben szenvedőknek mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció, mielőtt megemelik a bevitt káliumszintet.

A kutatások szerint a cékla, a kiwi és a görögdinnye is az ajánlott élelmiszerek közé tartoznak, ezekből akár turmixok és smoothie-k is készíthetőek. A zöldségek közül a hüvelyesek, illetve a káposzta, a spenót, a fejes saláta és a fokhagyma a legideálisabbak, ezekből változatos étrendet állíthatnak össze a páciensek.

Sokak számára jó hír, hogy az étcsokoládéban található flavonoidok csökkenthetik a vérnyomást, de a nagy mennyiségű fogyasztását az egyéb hatásai miatt nem javasolják, desszertként viszont kiváló alternatíva.

A gabonák közül a zab tartalmaz olyan rostokat, amelyek jót tesznek a szív egészségének, ezáltal a vérnyomást is befolyásolják. Aki pedig imádja a tejtermékeket, annak a natúr joghurt fogyasztását javasolják, hiszen a kutatások szerint ez is jótékonyan hat a vérnyomásra. Nagy előnye, hogy akár a fent említett gyümölcsökkel is kombinálható, ezzel is segítve a vérnyomás jelentős csökkenését.

(Fotó: Pixabay)