A kertészkedés segít megelőzni az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a csontritkulást

Boldogsághormonokat szabadít fel, és jobban átmozgat, mint egy kiadós kondizás. A kertészkedés élettani előnyei felbecsülhetetlenek.

2024. május 15., 13:46

Szerző:

A kertészkedést egyfajta testmozgásnak is felfoghatjuk, azonban nemcsak a fizikai egészségre gyakorol pozitív hatást, a mentális egészségnek is rendkívül jót tesz – írja a gyogyszernelkul.com. Nincs jobb annál, amikor nyáron süt a nap és a kiskertünkben tevékenykedünk. A napsütés hatására még D-vitamin is termelődik a szervezetünkben, aminek következtében csökken az olyan mentális betegségek kockázata, mint a szorongás és a depresszió. Sajnos napjainkban egyre kevésbé divatos a kertészkedés, pedig nemcsak jó időtöltés, de a testünket is alaposan átmozgatja, és még a lelki egészségünket is biztosítja. 

A kertészkedésnek rengeteg előnye van

Nem kétséges, hogy a kertészkedés javítja a hangulatot. Mindenkit boldogsággal tölthet el a tudat, ahogy saját zöldségeket és fűszernövényeket termeszt, ráadásul ez csökkenti a szorongást, és a depresszió tüneteit is enyhíti.

Maga a kertészkedés tekinthető aerob gyakorlatnak is, hiszen ásunk, kapálunk, gyomlálunk, öntözünk, és még ezernyi dolgot művelünk a kertünkben. Ez a fajta aerob testmozgás javítja a szív és a tüdő egészségét.

A rendszeres kertészkedés segít megelőzni az elhízást, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget vagy éppen a csontritkulást.

Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin. A D-vitamin növeli a kalcium szintjét a szervezetben, illetve segít ennek a tápanyagnak a hasznosulásában, ami jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, illetve az immunrendszert is megerősíti. Ne feledkezzünk meg azonban a bőrvédelemről. Használjunk naptejet, szalmakalapot és lenge, hosszú ruhában kertészkedjünk.

A kertészkedés másik fizikai előnye, hogy minél több zöldség és gyümölcs terem a kertünkben, annál több tápláló ételt fogyasztunk nap mint nap. Ez pedig szintén jót tesz a fizikai egészségnek, csökkenti az elhízás kockázatait és az elhízásból eredő betegségek esélyeit.

A kertészkedésnek kognitív előnyei is vannak.

A rendszeres kertészkedés ugyanis csökkentheti mind a demencia, mind az Alzheimer-kór kockázatait.

Egy vizsgálatban 2800 hatvan éven felüli embert követtek nyomon, akik rendszeresen kertészkedtek. A vizsgálat mintegy 15 évig tartott, és az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálati alanyoknál mintegy 38%-kal csökkent a demencia és az Alzheimer-kór kockázata. A kertészkedés ugyanis serkenti az elmét és igazi érzékszervi élményt is jelent, ami pozitív hatással van a mentális egészségre és az agyi képességekre.

A rendszeres kertészkedés érzelmi előnyökkel is jár, hiszen növeli a szerotonin- és a dopaminszintet, amelyeket a jó érzés hormonjainak is szoktak nevezni. A kertészkedés csökkenti a kortizolhormonok szintjét. Egy kutatásba kertészkedni, illetve olvasni szerető személyeket vontak be. Az egyik csoportnak a kertben kertészkednie kellett, míg a másik csoport tagjainak a lakásban olvasniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a kertészkedő csoport sokkal jobb hangulatba került, mivel jelentősen lecsökkent a stresszhormonszint a szervezetükben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: pasja1000 via Pixabay)