Kutatás: ennyi D-vitamint érdemes bevinni a szervezetbe

A D-vitamin fontosságát számos tanulmány hangsúlyozta már, különösen a téli időszakban. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mennyi D-vitamint kell legalább bevinni, és egy új publikáció szerint a felnőtteknek 2000 nemzetközi egységet (NE) azaz 50 mikrogrammot is be kell vinniük minden nap a vitaminhiány megelőzésére – közölte a Hvg.

2024. március 28., 08:26

Szerző:

Mint írják: a jelenlegi iránymutatások napi 4-800 NE D-vitamin bevitelét javasolják, feltételezve, hogy valaki egyéb tápanyagok révén is bevisz a szervezetébe ebből a vitaminból. (Ez az érték azonban etnikumtól és attól is függ, hogy a világ mely pontján él az egyén.)

A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány szerint azonban ahhoz, hogy a D-vitamin mennyisége a szervezetben elég magas legyen ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az ennek hiányából fakadó megbetegedések, napi 2000 nemzetközi egység körül alakulhat.

Annak meghatározása, hogy a szervezet D-vitamin-szintje megfelelő-e, azt a 25-OH-D-vitamin koncentráció mutatja meg. Az egészséges érték – mondhatni: a cél – 75 nmol/L. Ha ez az érték alacsonyabb, akkor lehet hiányról, vagy végső soron elégtelen vitaminszintről beszélni.

Az ideális szint persze több tényező függvénye, de több, megfigyelésen alapuló tanulmány is azt sugallta a kutatók szerint, hogy a legalább 50 nmol/L-es érték segíthet megelőzni az angolkórt és a csontlágyulást – ahhoz azonban, hogy a cukorbetegség és a rák kockázata csökkenthető legyen, a 75 nmol/L a cél.

Mint az eredményeket összegezve a News Medical megjegyzi: a krónikus betegségek többségének megelőzéséhez kicsivel a 75 nmol/L felett kell legyen a vitaminszint.

A másik véglet sem jó: halált okozhat a D-vitamin túladagolása

A D-vitamin túladagolás halált is okozhat, ezért a szakértők már szigorítást javasolnak – írtuk korában.

Legutóbb egy brit nyugdíjas tragédiája világított rá arra, hogy milyen veszélyekkel járhat a D-vitamin túlzásba vitt fogyasztása. A szakértők az eset után már szigorítást is szorgalmaznak.

A BBC azt írja, részben a D-vitamin túladagolás szövédményei okozták annak a 89 éves brit nyugdíjasnak a halálát, aki a tavaly májusban bekövetkezett tragédia előtt kilenc hónapon át nagy mennyiségben szedett olyan táplálékkiegészítőket, amik D-vitamint tartalmaztak.

2024. december 15., 09:19

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!