Mint írják: a jelenlegi iránymutatások napi 4-800 NE D-vitamin bevitelét javasolják, feltételezve, hogy valaki egyéb tápanyagok révén is bevisz a szervezetébe ebből a vitaminból. (Ez az érték azonban etnikumtól és attól is függ, hogy a világ mely pontján él az egyén.)
A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány szerint azonban ahhoz, hogy a D-vitamin mennyisége a szervezetben elég magas legyen ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az ennek hiányából fakadó megbetegedések, napi 2000 nemzetközi egység körül alakulhat.
Annak meghatározása, hogy a szervezet D-vitamin-szintje megfelelő-e, azt a 25-OH-D-vitamin koncentráció mutatja meg. Az egészséges érték – mondhatni: a cél – 75 nmol/L. Ha ez az érték alacsonyabb, akkor lehet hiányról, vagy végső soron elégtelen vitaminszintről beszélni.
Az ideális szint persze több tényező függvénye, de több, megfigyelésen alapuló tanulmány is azt sugallta a kutatók szerint, hogy a legalább 50 nmol/L-es érték segíthet megelőzni az angolkórt és a csontlágyulást – ahhoz azonban, hogy a cukorbetegség és a rák kockázata csökkenthető legyen, a 75 nmol/L a cél.
Mint az eredményeket összegezve a News Medical megjegyzi: a krónikus betegségek többségének megelőzéséhez kicsivel a 75 nmol/L felett kell legyen a vitaminszint.
Ezek a cikkek is hasonló témákról szólnak
A másik véglet sem jó: halált okozhat a D-vitamin túladagolása
A D-vitamin túladagolás halált is okozhat, ezért a szakértők már szigorítást javasolnak – írtuk korában.
Legutóbb egy brit nyugdíjas tragédiája világított rá arra, hogy milyen veszélyekkel járhat a D-vitamin túlzásba vitt fogyasztása. A szakértők az eset után már szigorítást is szorgalmaznak.
A BBC azt írja, részben a D-vitamin túladagolás szövédményei okozták annak a 89 éves brit nyugdíjasnak a halálát, aki a tavaly májusban bekövetkezett tragédia előtt kilenc hónapon át nagy mennyiségben szedett olyan táplálékkiegészítőket, amik D-vitamint tartalmaztak.
A táplálékkiegészítőkben lévő D-vitamin is bajt okozhat
David Mitchener halálát a halottkémi jelentés szerint a D-vitamin túladagolás, azaz D-vitamin-toxicitás, illetve az ennek szövődményeként a vér túl magas kalciumszintje miatt kialakuló, csontokat is gyengítő, és vese-, valamint szívproblémákat is okozó hiperkalcémia okozta.
Az idős férfi holttestének boncolásakor kiderült, hogy a szervezetében annyira túltengett a D-vitamin, hogy a vitamin mennyisége a laboratórium által rögzíthető maximális szinten volt, ami egyébként a New York Post szerint több mint a tízszerese a Harvard tudósai által javasolt napi minimális D-vitamin mennyiségnek.
A májusi haláleset után indított vizsgálat decemberben megszülető eredménye pedig a brit közmédia szerint annyira megijesztette Surrey megyei halottkémi hivatal munkatársait, hogy az egészségügyi minisztériumhoz fordultak, hogy tegyék kötelezővé a túlzott D-vitamin fogyasztás kockázataira figyelmeztető feliratok elhelyezését a D-vitamint is tartalmazó táplálékkiegészítők csomagolásának.
„A vitaminkiegészítők túlzott szedése nagyon komoly kockázatokkal és mellékhatásokkal járhat” – figyelmeztetett az ügy kapcsán Surrey helyettes halottkémje, Jonathan Stevens, aki szerint az, hogy a termékek csomagolásán nincsenek megfelelő figyelmeztetések, vagy az adagolásra vonatkozó útmutatások, aggodalomra ad okot, ezért változtatni kellene a gyakorlaton.
Az egészségügyi és szociális minisztérium, és a felügyelete alá tartozó élelmiszerbiztonsági hivatal a részvétnyilvánítás mellett egyelőre csak annyit közölt a halottkémi hivatal jelentésével kapcsolatban, hogy ők is vizsgálatot indítottak, és a dokumentumot elküldték az elhunyt által fogyasztott táplálékkiegészítőt forgalmazó vállalatnak, de majd később fognak csak érdemben reagálni az ügyre.
Az élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője azonban azt is hozzátette, hogy a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos politikai felelősség nem az ő hatáskörükbe tartozik.
A hiperklacéémia tünetei
A hiperkalcémiát (a háttérben álló alapbetegség specifikus tünetei mellett) jelezheti:
- székrekedés,
- tompa hasi fájdalmak,
- hányinger,
- étvágytalanság
Nem egy esetben veseérintettség is jelentkezik, amely mészlerakódásban, vesekőképződésben nyilvánul meg. Az izomerő csökkenhet, illetve az idegrendszeri érintettség miatt apátia, zavartság is felléphet.
A D-vitamin első számú forrása a napfény, de az olajos halakban, a vörös húsokban, a tojássárgájában és más élelmiszerekben is megtalálható. Az egészséges csontok, az egészséges fogazat és az egészséges izomzat számára is elengedhetetlenül fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin, de mint David Mitchener tragédiája mutatja, azért a D-vitamin fogyasztását is túlzásba lehet vinni.
(Kiemelt kép: D-vitamin Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)