Ez a sütemény már a hűtőben elkészül: még sütni sem kell
Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény.
Amikor kiderül, hogy hamarosan vendégek érkeznek, és illene őket megkínálni valamivel, vagy egyszerűen csak nincs otthon elég alapanyag, hogy elkészüljön a gyerekeknek valami finomság, akkor egy sütés nélkül elkészíthető, finom és könnyű sütemény csodákat tehet. Ez a desszert pedig létezik is, méghozzá többféle verzióban – mutatott rá a BBC GoodFood.
A sütemények megsütését sokan túl bonyolultnak és időigényesnek tartják, hiszen nem elég előkészíteni az alapanyagokat, majd összekeverni, mg arra is időt kell szánni, hogy előmelegítsük a sütőt, a sütési idő pedig akár el is húzódhat. Így összességében akár órákba is telhet a desszert elkészítései, amibe nem mindenki szeretne belevágni.
Ám a sütés nélkül elkészíthető édességek remek alternatívát kínálhatnak, bár kétségtelen, hogy ahhoz, hogy ezen összeálljanak, hűtésre van szükség, amire szintén időt kell szánni. Ám még így is az egyszerűen elkészíthető verziók közé tartoznak, amelyeket a kezdők is könnyen elkészíthetnek, hiszen nem igényelnek több éves rutint.
Ez a sütemény a háziasszonyok kedvence
Amikor bármilyen okból kifolyólag a sütés nem jöhet szóba, érdemes kipróbálni az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfinomabb süteményt, amely valójában a hűtőszekrényben készül el.
Az úgynevezett csokoládés ropogós alapját a háztartási keksz és a csokoládépuding adja, de lényeges, hogy valójában bármilyen pudinggal elkészíthető. Mivel a háztartási keksz édes, érdemes mellőzni a puding édesítését, ám aki más ízre vágyik, akár vaníliás, epres vagy puncsos pudingot is használhat. Aki pedig igazán autentikus ízre vágyik, csokoládét is felolvaszthat.
Hozzávalók:
250 g apróra tördelt háztartási keksz
250 g vegyes magvak, köztük ízlés szerint dió vagy aszalt gyümölcsök
300 g tej- vagy étcsokoládé
vagy egy ízesített puding
100 g vaj
Elkészítés (olvasztott csokoládés verzió):
Vajazzon, majd béleljen ki egy kb. 20 cm-es, négyzet alakú tepsit tapadásmentes sütőpapírral. Egy nagy tálban keverje össze a kekszet és a magvakat, a nagyobb dióféléket félbevágva. Olvassza fel a csokoládét és a vajat egy tálban, forrásban lévő víz fölé helyezve, időnként megkeverve, amíg sima és fényes nem lesz, majd öntse a kekszes-diós keverékre.
Öntse a keveréket a formába, majd enyhén oszlassa el a tepsiben, de nem kell teljesen simának lennie. Hűtse 2 órán át, de akár egész éjszaka a hűtőszekrényben maradhat. Ezt követően szeletelhető vagy kockákra vágható.
A pudingos verziónál a megfőzött pudingot szükséges összekeverni a kekszes keverékkel, majd hagyni kihűlni, és ezt követően kerülhet be a hűtőszekrénybe. Ezt a verzió kicsit gyorsabban megdermed, ugyanakkor a kész sütemény jóval puhább lesz.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)