Mindig szétreped? Íme a tökéletes bejgli titka
A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!
A bejgli nem csupán egy sütemény, mára a karácsonyi asztal elmaradhatatlan részévé vált. Legyen mákos vagy diós, mindkét változat a magyar konyha remekműve, amely generációkon átívelő hagyományokat őriz. Az elkészítése ugyanakkor könnyen igazi tortúrává válhat, főleg ha az édesség szanaszét reped.
Íme a tökéletes bejgli receptje
A bejgli sütése olyan mint az autóvezetés: csak megfelelő gyakorlás után leszünk igazán rutinosak benne. Ám ha már van gyakorlatunk, úgy a sütemény elkészítése gyerekjáték lesz, főleg a következő recept követésével:
A tészta hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1.2 dl tej
- 1.2 dkg élesztő
A diós/mákos töltelékhez:
- 11 dkg dió/mák
- 8 dkg cukor
- 0.55 dl víz
- 0.5 dkg mazsola
- csipet só
- csipet fahéj
- 1 kiskanál vaníliás cukor
- 0.33 db citrom héja
A kenéshez:
- 1 db tojás
A tészta elkészítése:
- A szobahőmérsékletű tejet elkeverjük a cukorral és az élesztővel és hagyjuk 20 percig állni.
- Eközben a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját. Az elegyet simára dolgozzuk.
- Ha letelt a 20 perc, akkor alaposan összegyúrjuk a tésztát.
A mákos/diós töltelék elkészítése:
- A diót vagy mákot ledaráljuk.
- A többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk a mákhoz/dióhoz.
- 5 percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.
A bejgli összeállítása:
A tésztát 3 részre osztjuk. Fontos, hogy ahány deka lesz a tésztánk (25), olyan mennyiségű legyen a töltelék. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a töltelékekkel és feltekerjük. A sütemény tetejét tojással lekenjük, majd 10 perc pihentetés után megszurkáljuk 6-7 helyen egészen az aljáig. A tésztát ezután éjszakára fedetlenül a hűtőbe tesszük, majd másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
Így nem reped szét a bejgli
De mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a bejgli szétrepedését, és mi a teendő akkor, ha már bekövetkezett a baj?
„A bejgli készítésénél fontos betartani a töltelék és a tészta 1:1 arányát. A repedések elkerülése érdekében a tojásos lekenés után közvetlenül a sütés előtt meg kell szurkálni a feltekert rudakat, hogy a keletkező gőz ezeken távozhasson. Bár a bejgli akkor tökéletes, ha kellően szaftos, de fontos figyelni arra, hogy a túl lágy töltelék is eredményezhet repedéseket”
– osztotta meg a tökéletes bejgli titkát Farkas Réka. A cukrász a Pénzcentrumnak korábban kifejtette, ha mégis bekövetkezik a háziasszonyok rémálma, akkor egy hasznos trükkel még azért megmenthető a sütemény. Ehhez még melegen be kell csomagolni szorosan egy fóliába, ami összehúzza a repedéseket, majd így hagyni kihűlni a süteményt.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)