Mindig szétreped? Íme a tökéletes bejgli titka

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!

2024. december 15., 09:19

Szerző:

A bejgli nem csupán egy sütemény, mára a karácsonyi asztal elmaradhatatlan részévé vált. Legyen mákos vagy diós, mindkét változat a magyar konyha remekműve, amely generációkon átívelő hagyományokat őriz. Az elkészítése ugyanakkor könnyen igazi tortúrává válhat, főleg ha az édesség szanaszét reped. 

Íme a tökéletes bejgli receptje

A bejgli sütése olyan mint az autóvezetés: csak megfelelő gyakorlás után leszünk igazán rutinosak benne. Ám ha már van gyakorlatunk, úgy a sütemény elkészítése gyerekjáték lesz, főleg a következő recept követésével: 

A tészta hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1.2 dl tej
  • 1.2 dkg élesztő

A diós/mákos töltelékhez:

  • 11 dkg dió/mák
  • 8 dkg cukor
  • 0.55 dl víz
  • 0.5 dkg mazsola
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 0.33 db citrom héja

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A tészta elkészítése: 

  • A szobahőmérsékletű tejet elkeverjük a cukorral és az élesztővel és hagyjuk 20 percig állni.
  • Eközben a lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját. Az elegyet simára dolgozzuk.
  • Ha letelt a 20 perc, akkor alaposan összegyúrjuk a tésztát.

A mákos/diós töltelék elkészítése:

  • A diót vagy mákot ledaráljuk. 
  • A többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk a mákhoz/dióhoz.
  • 5 percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.

A bejgli összeállítása:

A tésztát 3 részre osztjuk. Fontos, hogy ahány deka lesz a tésztánk (25), olyan mennyiségű legyen a töltelék. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a töltelékekkel és feltekerjük. A sütemény tetejét tojással lekenjük, majd 10 perc pihentetés után megszurkáljuk 6-7 helyen egészen az aljáig.  A tésztát ezután éjszakára fedetlenül a hűtőbe tesszük, majd másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.

Így nem reped szét a bejgli

De mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a bejgli szétrepedését, és mi a teendő akkor, ha már bekövetkezett a baj? 

„A bejgli készítésénél fontos betartani a töltelék és a tészta 1:1 arányát. A repedések elkerülése érdekében a tojásos lekenés után közvetlenül a sütés előtt meg kell szurkálni a feltekert rudakat, hogy a keletkező gőz ezeken távozhasson. Bár a bejgli akkor tökéletes, ha kellően szaftos, de fontos figyelni arra, hogy a túl lágy töltelék is eredményezhet repedéseket”

– osztotta meg a tökéletes bejgli titkát Farkas Réka. A cukrász a Pénzcentrumnak korábban kifejtette, ha mégis bekövetkezik a háziasszonyok rémálma, akkor egy hasznos trükkel még azért megmenthető a sütemény. Ehhez még melegen be kell csomagolni szorosan egy fóliába, ami összehúzza a repedéseket, majd így hagyni kihűlni a süteményt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)