Ezért nem hiányozhat az air fryer egyetlen konyhából sem
Számos pozitív hozadéka lehet, ha a hagyományos sütő helyett az air fryer használatát részesítjük előnyben.
Mára egyre többen vallják: az air fryer a konyha alapkelléke. Kétségtelen, hogy rengetegen fedezték fel maguknak a forrólevegős sütőt, ám arról már kevesebb szó esik, hogy pontosan miért annyira előnyös a használata. Pedig érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért lett rövid időn belül nagy közönségkedvenc ez az egyszerűnek tűnő háztartási gép – mutatott rá a The Foodie Physician.
Jobban belegondolva az air fryer népszerűségéhez az is hozzájárulhatott, hogy valójában egyetlen kompakt konyhai készülékben ötvözi a légkeveréses sütő, a fritőz és a mikrohullámú sütő számos tulajdonságait, ami nagyon kényelmessé teszi a használatát.
Könnyen felmelegszik, a tisztítása is jóval egyszerűbb, mint egy hagyomány sütő esetében, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy egészségesebb fogások készíthetőek el benne. De vajon miért érzik úgy egyre többen: ez az eszköz tényleg nélkülözhetetlen?
Így vált az air fryer a konyha legfontosabb eszközévé
Amikor szóba kerül, hogy miért érdemes beszerezni egy air fryert, a legtöbben elsőként említik, hogy ezzel a készülékkel az elkészült fogások sokkal egészségesebbé válnak. Az olajban sült ételek ízét és állagát sokan kedvelik, ám ezzel rengeteg felesleges zsírt és kalóriát visznek be a szervezetükbe. Az air fryer azonban lehetővé teszi, hogy az íz és az állag megváltoztatása nélkül kerülhessenek ugyanazok a fogások a tányérra, de jóval egészségesebb formában, hiszen az elkészítésükhöz nem, vagy csak minimális olajra van szükség.
Akik nem ismerik az eszközt, általában attól tartanak, hogy a forrólevegős sütőben készült ételek túl szárazzá válnak. Tény, hogy a hagyományos panírozott ételek ropogósak lesznek, ám a speciális sütési technológiának köszönhetően belül szaftos és lágy marad mindegyik, így nem kell attól tartani, hogy teljesen más állagú lesz az étel, mint amit korábban megszoktunk.
Sokan arról is megfeledkeznek, hogy a légkeveréses sütő nem csak arra alkalmas, hogy kiváltsa az olajban sütést, tehát nem kizárólag sült krumpli és rántott csirke készítésére szolgál. Természetesen ezekhez is használható, de sokféle egyéb étel is elkészíthető benne a különböző húsoktól és halaktól kezdve a zöldségeken át egészen a süteményekig. Ezek a sütők rengeteg kiegészítő alkatrésszel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a különleges fogások elkészítését is.
Hatalmas előny, hogy sokoldalúsága mellett még gyors is, hiszen a légkeverésnek köszönhetően az ételek gyorsabb átsülnek egy ilyen készülékben. Akár melegítésre is használható, különösen, ha fontos, hogy az étel ropogós maradjon, amely egy mikrohullámúban történő melegítéskor nem garantált.
Ezen kívül sokan örülhetnek annak is, hogy az eszköz tisztán tartása csupán néhány mozdulat, hiszen az olaj nélküli sütésnek és a speciális anyagból készült sütőkosárnak köszönhetően a szennyeződések könnyen eltávolíthatóak. Ezzel is jelentős idő takarítható meg, hiszen nem szükséges órákat szánni a sütő kitakarítására.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)