5 hiba, amit sokan elkövetnek az Air fryer használata közben
Az Air fryer egyre népszerűbb konyhai eszköznek számít. Ha szeretné, hogy sokáig üzemeljen, ne kövesse el ezeket a hibákat!
Az Air fryer manapság egyre több konyhában található meg, és nagyon sokan készítik a forrólevegős sütőben az ebédet vagy éppen vacsorát. Az eszközt nagyon egyszerű kezelni, és igazán finom fogásokat lehet benne elkészíteni, ezért érhető, hogy sokan szerzik be. Azonban van pár hiba, amit nem árt elkerülni a használata közben, erről a bhg.com írt.
Sokan ezeket rontják el az Air fryer használata közben
Egyre több háztartásban található meg az Air fryer, amiben sok étel készíthető. Nem árt azonban pár dolgot tudni a használatát illetően. Például azt, hogy miért nem ajánlatos sütőpapírt elhelyezni benne, illetve, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem szabad benne elkészíteni. Most pedig a leggyakoribb hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet.
Nem melegítik elő
Akárcsak a sütőket, bizonyos forrólevegős sütőket is ajánlott előmelegíti. Ebben az esetben az étel már a meleg kosárba kerül, és azonnal elkezdhet sülni. Ellenkező esetben, az étel minősége romolhat, és nem lesz annyira finom, mint ahogyan azt a recept ígérte. Ilyenkor az étel a saját nedvességében áll, amíg el nem kezd sülni, addig pedig percek is eltelhetnek.
Túl sok dolog kerül a kosárba
Ahogyan egy tepsit sem szabad túlpakolni, úgy az Air fryer kosarát sem kell teljesen megtölteni. Ellenkező esetben az étel nem a megszokott minőségben készül majd el. A túlpakolás egyenetlen sütést és hosszabb elkészülési időt eredményez. Azért, hogy az étel megfelelő minőségben készülhessen el, javasolt esetleg több kisebb adagban behelyezni a kosárba az adott fogást.
Nem forgatják az ételt
Gyakori hibának számít, hogy az emberek úgy kezelik a forrólevegős sütőt, mint a hagyományos sütőt. Sokan behelyezik az ételt a kosárba, beállítják az eszközt, és utána nem nézik meg a fogást. Pedig az Air fryer esetében szükséges forgatni, rázogatni az ételt, annak érdekében, hogy egyenletesen átsüljön minden oldala.
Túlságosan zsíros ételek
Nagyon sokféle ételt lehet készíteni az Air fryerben, ugyanakkor vannak olyan fogások, amelyeket nem tanácsos betenni a kosárba. Például a nagyon zsíros húsokat, szalonnát, kolbászokat, amelyek sütés közben zsírt eresztenek, ezzel pedig mindenhova zsír kerülhet. Az ilyen ételeket inkább máshol érdemes elkészíteni, mivel az Air fryer kitakarítása a típustól függően eléggé időigényes lehet.
Nem megfelelő takarítás
Ahogyan a sütés után a tepsiket, úgy az Air fryert is szükséges takarítani. Tény, hogy a megtisztítás nem egyszerű, de ez növelheti az eszköz élettartamát, illetve egyenletesebb sütést eredményezhet. A különféle szennyeződések pedig akár tüzet is okozhatnak.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)