Ezek az ételek nem kerülhetnek az Airfryerbe: tönkre is tehetik a légsütőt
Egyre népszerűbb konyhai eszköz, ám az Airfryer sem képes minden ételtípussal megbirkózni.
Az utóbbi években rengeteg háztartásban jelent meg az Airfryer, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a légsütő alkalmas a zsiradékmentes vagy minimális olajjal történő sütésre, így számos fogás jóval egészségesebben is elkészíthető benne. Bár szinte bármit meg lehet benne sütni vagy párolni, ám akad olyasmi is, amit sosem szabad belehelyezni – hívta fel a figyelmet a Birmingham Mail.
Többféle recept is megjelent, hogyan lehet a klasszikus ételeket kevesebb olajjal, a forrólevegős sütő segítségével elkészíteni, és kétségtelen, hogy szinte bármi ropogósra sül ebben a modern eszközben. Sok háziasszony még attól sem riad vissza, hogy süteményeket készítsen el benne.
A készülék legnagyobb előnye, hogy az ételek íze és állaga a megszokott, ám jóval egészségesebbek, hiszen kevesebb olajat és zsírt tartalmaznak. De mi az, amivel nem képes megbirkózni ez a sokoldalú eszköz?
Az Airfryer közelébe sem kerülhetnek ezek az ételek
Néhány élelmiszer kerülését elsősorban azért ajánlják a szakemberek, mert azok rendkívül veszélyessé válhatnak mind az emberi egészségre, mind a készülékre nézve. Érdemes megismerkedni az eszköz működési elvével ahhoz, hogy egyértelműbbé váljon, milyen ételeket nem szabad elhelyezni benne.
Az Airfryer a forró levegő keringetésével süti át minden irányból az ételeket. Ez egy rendkívül hatékony technológia, ám éppen emiatt olyan ételeket, amelyek valamilyen szószt is tartalmaznak, nem érdemes ebben elkészíteni. A szósz felforrósodhat, ennek hatására szétfröcsöghet a készülék belsejében, és még meg is hibásodhat, amennyiben nem szakítják meg idejében ezt a sütési folyamatot.
Talán logikusnak tűnhet, hogy a mikrohullámú sütő helyett az Airfryerben készüljön el a pattogatott kukorica, ám a valóságban a sütő nem melegíti fel annyira a levegőt, hogy az elegendő legyen a kukoricaszemek kipattogtatásához. Ha némelyik kukoricaszem mégis megmozdul, akkor is beszorulhat a készülék bizonyos pontjain, ez pedig rövidzárlatot, vagy akár tüzet is okozhat, ami életveszélyessé teszi az eszköz használatát.
Bizonyos zöldségek elkészítésére sem ajánlott ezt az eszközt használni. A brokkoli például kifejezetten szárazzá és keserűvé válhat benne, ugyanis ennek a zöldségnek szüksége van egy kis párára is, hogy igazán finomra süljön. Az pedig talán logikus, hogy sem tészta, sem rizs elkészítésére nem alkalmas az Airfryer, hiszen ezeket mindenképpen vízben kell megfőzni, csak így kerülnek fogyasztható, illetve feldolgozható állapotba. Ugyanakkor a már kész tészta melegítésére vagy pirítására az Airfryer is alkalmas.
A süteménytészta esetében nem kell attól tartani, hogy nem sül át kellőképpen, ám azzal érdemes számolni, hogy bármilyen étel is készül az Airfryerben, a sütés során többször is ellenőrizni kell az adott étel állapotát, hogy megfelelő legyen a végeredmény, ugyanis ebben az eszközben is odaéghet a vacsora.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)