Az Air Fryer használata is lehet káros – ezt sokan nem is gondolnák

Az Air Fryer a sütés legegészségesebb formája, de itt is fennállnak a kockázatok.

2024. november 21., 12:09

Szerző:

Az Air Fryer évről évre egyre népszerűbb, ami nem is meglepő, hiszen a használata egyszerű, és a forrólevegős sütésnek köszönhetően számos étel egészségesebben készíthető el, mint egy hagyományos sütőben. Ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sütésnek vannak árnyoldalai is, amelyek káros hatást gyakorolnak az egészségre – hívta fel a figyelmet a VeryWellHealth.

Kétségtelen, hogy az Air Fryer hatalmas előnye az olajmentes, vagy csak minimális zsiradékot igénylő sütési technológiája. Rengeteg fogás válhat egészségesebbé már csak azáltal is, hogy az olajban történő kisütés helyett ebben a készülékben sül meg. Gyakran az orvosok is ezt a technológiát javasolják, ugyanis számos betegség esetén fontos, hogy csökkenjen a bevitt zsírok mennyisége. Ezen páciensek életét jelentősen megkönnyítheti ez a készülék.

Maga a készülék nem is jelent veszélyt az egészségre, ám a helytelen használatból fakadóan még ennél a sütési módszernél is számolni kell bizonyos mellékhatásokkal.

Az Air Fryer használata is körültekintést igényel

Nem vitás, hogy bármilyen étel egészségesebb lesz, ha nem bőséges olajban, hanem a forrólevegős sütőben készül el. Különösen a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők esetében lényeges, hiszen nekik a koleszterinszintjükre is figyelniük kell. Őket az Air Fryer-ben való sütés rengeteg felesleges zsírtól és olajtól kíméli meg.

A forrólevegős sütés azért is válhatott annyira népszerűvé, mert bár az ételek íze és állaga a megszokott, ugyanakkor nem szükséges az egészségtelen zsiradékok használata. Csakhogy még így is körültekintést igényel az Air Fryer használata. A veszélyek közül az egyik abban rejlik, hogy bizonyos ételek esetében nélkülözhetetlen legalább minimális mennyiségű olaj használata, és bár a forrólevegős sütésnél jóval kevesebb káros anyag szabadul fel, de ez nem teljesen kiiktatható folyamat.

A túl magas hőmérséklet hatására akrilamid vegyületek szabadulnak fel, amelyek a kutatások szerint felelősek a daganatos betegségek kialakulásáért is. Ezek elsősorban akkor veszélyeztetik az egészséget, ha túl magas hőfokon, illetve túl sokáig sül az étel. Ám az is problémás lehet, ha két használat között nincs kitisztítva az Air Fryer, ugyanis így az előző sütés során az ételből kisülő zsír is odaéghet, amelyből szintén káros vegyületek szabadulnak fel.

Azt is meg kell említeni, hogy a tanulmányok szerint a sült ételek összességében nem tesznek jó az egészségnek, hiszen közvetve jelentősen emelik a szívelégtelenség, a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát is. Az Air Fryer így is sokat segít a kockázatok csökkentésében, és a diétázók számára is előnyös lehet az ebben készült ételek fogyasztása, ám ez a sütési mód nem helyettesítheti az egészséges étrend kialakítását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)