Az Air Fryerben is megégett az étel? Ezt a trükköt érdemes kipróbálni

Rengeteg időt spórol meg az Air Fryer, de néha ezzel a népszerű konyhai eszközzel is felmerülhetnek problémák.

2024. november 18., 14:36

Szerző:

Nem véletlen, hogy a háziasszonyok kedvence lett az Air Fryer, amelyben szinte bármilyen étel elkészíthető. Az eszköz annyira közkedvelt, hogy a segítségével még azok is megpróbálkoznak a főzéssel, akik korábban a konyha közelébe sem merészkedtek. Ám bármennyire is egyszerű a használata, alkalmanként így is előfordulhatnak bakik, amelyeket néhány trükkel érdemes orvosolni – mutatta be az Ultrean.com.

Valóban sokféle étel sütésére alkalmas az Air Fryer, és sokan különösen azért kedvelik, mert a hagyományos sütéssel ellentétben nem szükséges nagy mennyiségű zsiradék használata, így jóval egészségesebb formában készíthetőek el a fogások.

Gyors és kényelmes a használata, és az egytálételektől kezdve a húsok kisütésén és a zöldségek párolásán át a sütemények megsütéséig bármire alkalmas a készülék. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a helytelen használat miatt az Air Fryer használata során is felmerülhetnek olyan hibák, amelyek miatt nem sikerülnek tökéletesen az ételek. Néhány szabály betartásával azonban ezen problémák nagy része elkerülhető.

Így működik optimálisan az Air Fryer

Bizonyos ételtípusok esetében előfordulhat, hogy nem egyenletesen sülnek át, így a készülék kosarának egyik felében nyers marad az adott fogás, máshol azonban megég. Erre megoldást jelenthet, ha sütés közben is meg van forgatva az étel: például a sült krumpli esetében ez nélkülözhetetlen. Amennyiben az étel alsó fele pirul meg túlzottan, hasznos lehet a legtöbb készülék alapkiegészítőjének használata, egy speciális emelő elhelyezése a kosárban. Így biztosítható az étel egyenletes sülése, de emellett az is fontos, hogy a használati utasításban leírtaknak megfelelően legyen beállítva az adott ételhez tartozó hőfok és sütési idő.

Sokan tapasztalhatják, hogy az Air Fryer működés közben füstölni kezd, esetleg kellemetlen, éget szagot bocsát ki magából. Ez utóbbi nem csupán kellemetlenség, ugyanis az étel még abban az esetben is átveheti ezt a füstös ízt, ha nem ég meg sütés közben. A jelenséget az okozhatja, hogy a kosárból a sütő aljába csöpög a zsiradék, amely könnyen megéghet. Ha a sütést követően ez nincs megfelelően eltávolítva, a következő használat során teljesen ráéghet a belső bevonatra, amely így égni kezd. Nem szükséges minden használat után hosszas tisztítás, de a kosár és a belső felületek áttörlése nélkülözhetetlen. Amennyiben a készülék belsejében hosszan fennáll az éget szag, érdemes lehet citromos vízzel áttörölni, ez ugyanis semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Az is bosszantó lehet, ha például egy sütemény hozzátapad a sütőkosárhoz, így nem lehet egyben kiemelni a sütés végén. Ezt meg lehet előzni azzal, ha előmelegített sütőbe kerül a desszert, így ugyanis nem fog rátapadni a tészta a kosár aljára és oldalára sem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!