Mutatjuk, milyen gyakran kell valójában az Air Fryert tisztítani

Az Air Fryerek igazi forradalmat indítottak el a konyhában. 

2024. november 15., 13:29

Szerző:

Az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek az Air Fryer készülékek, ennek pedig jó oka van. A forró levegős sütőben ugyanis számos ételt el lehet készíteni, ráadásul extra zsiradék hozzáadása nélkül. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az Air Fryerben való sütés lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá is tette az ételek elkészítését. Éppen ezért nem furcsa, hogy az emberek egyre többet és többet szeretnének megtudni erről a csodálatos konyhai kiegészítőről. Most górcső alá vesszük, milyen gyakran is kellene tisztítani. 

Minden használat után 

A forró levegős sütő tisztaságának megőrzése rendkívül fontos, mind a készülék működése, mind pedig az élelmiszerbiztonság szempontjából. Éppen ezért a szakértők szerint ideális esetben minden használat után meg kell tisztítani. Vagyis egész pontosan a kivehető kosarat, hiszen oda kerül az étel. Jó hír, hogy ez a kivehető rész általában mosogatógépen is mosható, így minden használat után nagyon egyszerű a tisztítására. Persze, ha nincs otthon mosogatógép, akkor marad a kézi mosogatás, de azért lássuk be, az sem annyira bonyolult. A rendszeres tisztítás egyébként már csak azért is lényeges, mert így nem halmozódnak fel ételmaradékok és zsír a készülékben, amit aztán nagyon nehéz lenne eltávolítani, ha sokáig mosatlanul hagyja.  

Sütőpapírt soha  

Persze ezen a ponton meg kell említeni, hogy az Air Fryerekhez kaphatók különböző kiegészítők, például kifejezetten forró levegős sütőhöz készült sütőpapír, aminek köszönhetően elkerülhető a minden használat utáni tisztítás. Viszont tényleg nagyon fontos, hogy kizárólag olyan sütőpapír kerüljön a készülékbe, ami valóban a forró levegős sütőhöz készült, ugyanis a sima sütőpapír használata veszélyes lehet. Ahogyan azt lapunk is megírta a sima sütőpapír akadályozhatja a légáramlást, ez pedig azért baj, mert a forró levegő biztosítja azt, hogy az étel jól átsüljön és finom, ropogós legyen. A sütőpapír miatt viszont a levegő nem tud megfelelően keringeni az étel körül, így az itt-ott akár nyers is maradhat.  

Tönkre mehet az Air Fryer, ha...

Ezenkívül az egyszerűnek tűnő megoldás tűzveszélyes is: a papír az erős légáramlás miatt érintkezhet a fűtőelemmel, így fennáll annak a kockázata, hogy kigyullad. Ez pedig nemcsak a készüléket károsíthatja súlyosan, de akár a konyhát, sőt az egész lakást is veszélyeztetheti. Akadnak egyébként olyan forró levegős sütők, melyekbe lehet sütőpapírt tenni, viszont nem mindegy, hogy milyet. A hagyományos sütőpapír ugyanis nem biztos, hogy elég hőálló ahhoz, hogy elviselje a készülékben keletkező hőt. Szóval, ha az ön készülékébe lehet tenni sütőpapírt, akkor mindenképpen speciális, kimondottan erre a célra szántat vásároljon. Ez a speciális papír általában olajálló, kényelmes, kosárformájú kivitelben kerül forgalomba. További részletek ebben a cikkünkben

(Forrás: Woman&Home, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

A bejgli mára összeforrt a karácsonnyal, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékévé vált. De a sütemény amilyen finom, az elkészítése annyi bosszúságot okozhat, főleg ha szétreped. A következőkben azonban megmutatjuk, hogyan kerülhető el a probléma!