Itt a válasz: ezér tilos sütőpapírt tenni az Air Fryer-be

Az Air Fryer nagyszerű találmány, de azt tudta, hogy sütőpapírt nem igazán szabadna belerakni? 

2024. október 25., 13:19

Szerző:

Az Air Fryer sütőpapírral történő kibélelésével időt takaríthat meg a későbbi tisztítás során, ugyanakkor ez az akció veszélyes is lehet. Összeállításunkból most kiderül, miért. 

Nagyon népszerű 

Az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek a forró levegő sütők, gyakorlatilag mostanra számos háztartás praktikus darabjává váltak. Krumplik, húsok, zöldségek könnyedén kisüthetők benne kevés vagy nulla olaj hozzáadásával, a végeredmény pedig mennyei. Sokan, a későbbi tisztítás megkönnyítése érdekében sütőpapírral bélelik ki a készülék belsejét, ez azonban nem annyira jó ötlet. 

Akadályozza a légáramlás 

Ha sütőpapírt tesz a kosárba, akkor azzal akadályozhatja a légáramlást. Ez azért baj, mert pontosan a forró levegő biztosítja azt, hogy az étel jól átsüljön és finom, ropogós legyen. A sütőpapír miatt viszont a levegő nem tud megfelelően keringeni az étel körül, így az itt-ott akár nyers is maradhat. 

Tűzveszélyes 

A sütőpapíros megoldás már csak azért sem ajánlott, mert alapvetően tűzveszélyes. A papír az erős légáramlás miatt érintkezhet a fűtőelemmel, így fennáll annak a kockázata, hogy kigyullad. Ez pedig nemcsak a készüléket károsíthatja súlyosan, de akár a konyhát, sőt az egész lakást is veszélyeztetheti. Akadnak egyébként olyan forró levegő sütők, melyekbe lehet sütőpapírt tenni, viszont nem mindegy, hogy milyet. A hagyományos sütőpapír ugyanis nem biztos, hogy elég hőálló ahhoz, hogy elviselje a készülékben keletkező hőt. Szóval, ha az ön készülékébe lehet tenni sütőpapírt, akkor mindenképpen speciális, kimondottan erre a célra szántat vásároljon. Ez a speciális papír általában olajálló, kényelmes, kosárformájú kivitelben kerül forgalomba. 

Szennyeződések 

Paraxodnak tűnhet, de a sütőpapír használata néha több bajt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Ha a sütőpapír elcsúszik vagy elszakad, akkor zsír és ételmaradék kerülhet alá és beszennyezheti a főzőkosarat. Ez azt jelenti, hogy végül így is, úgy is meg kell tisztítania azt. Sőt, talán még nehezebb dolga is lesz, mivel a sütőpapír rátapadhat a kosárra, amit elég nehéz leszedni onnan. 

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)