Így növelje a mosogatószivacs élettartamát

Kell-e mosogatógépben mosni a mosogatószivacsot? Fertőtleníti-e mikró? Mennyi idő után érdemes cserélni? Baj, ha a fürdőszobai keveredik a konyhaival? Most mindent megtudhat a 168.hu mosogatószivacs-kisokosából!

2024. október 19., 11:52

Szerző:

Azt gondolja, mindent tud a mosogatószivacs használatáról? Az Apartment Therapy olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, amire kevesen gondolnak.

A mosogatószivacs anyaga sem mindegy

A lap szakértője, Nancy Bock, aki egyben az American Cleaning Institute fogyasztótájékoztatási alelnöke azt javasolja, hogy annak alapján válogassuk meg a mosogatószivacs anyagát, hogy mire szeretnénk használni. A szakember szerint az edények elmosogatására, konyhai felületek tisztítására, vagy éppen kiömlött folyadék eltávolítására a cellulózból készült szivacsok a legmegbízhatóbbak, hiszen ez a szénhidrátalapú szerves anyag kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, és még a nehezebb feladatokkal is megbirkózik, és nem mellesleg olcsó is.

A keményebb munkákhoz, mint például a leragadt ételmaradékok eltávolításához, vagy a keményebb felületek tisztításához azonban a nejlonalapú mosogatószivacsok a legmegfelelőbbek, és az is növeli a szivacs élettartamát, ha a komolyabb szennyeződéseket melamintartalmú tisztítóhab segítségével távolítjuk el.

Csoportosítsuk színek szerint a mosogatószivacsokat

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a mosogatószivacsok nem véletlenül különböző színűek. Az eltérő színek célja, hogy az ember ezek alapján csoportosítva különválogathassa a különféle helyiségek, a vécé, a fürdőszoba, a konyhai mosogató stb. takarítására, illetve a különböző feladatokra szolgáló szivacsokat egymástól. Így nem kerülnek át a kórokozók egyik helyről a másikra, és mindig pontosan tudjuk, hogy egy adott szivacsnak hol van a helye.

Tisztítsa meg rendszeresen a mosogatószivacsokat is

Használat után a mosogatószivacsokat érdemes megtisztítani a rájuk rakódott ételmaradékoktól vagy egyéb szennyeződésektől. Végezhetjük kézzel is a tisztítást, ám jó, ha tudjuk, hogy a mosogatószivacs igazi baktériumtelep, így nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a kórokozóktól is megszabaduljunk. Erre több módszer is létezik:

  • áztassa a mosogatószivacsokat negyed órára tömény ecetbe (az ecet közel 100 százalékát képes elpusztítani a szivacsban lévő baktériumoknak)
  • áztassa a mosogatószivacsokat klórtartalmú tisztitószeres vízbe (szintén elpusztítja a kórokozók szinte 100 százalékát)
  • tegye be a mosogatószivacsot a mosogatógép felső polcára (a msosgatógép forró vize elbánik a baktáriumokkal, de ne felejtse a szárítóprogramot sem, mert a vizes szivacson gyorsan szaporodnak a kórokozók)

Használat után szintén fontos, hogy a vizes mosogatószivacsot jól szellőző helyen tároljuk, ahol gyorsan kiszáradhat, így a kórokozóknak kevesebb lehetőségük van a szaporodásra.

Ne mikrózza a mosogatószivacsot, nem működik a fertőtlenítős trükk!

A legújabb kutatások szerint bár a mikrohullámú sütőbe tett mosogatószivacsok felületéről valóban eltűnik a baktáriumok 60 százaléka, de a „túlélők” gyorsabban szaporodnak. így végül a mikrós trükk nem éri el a várt hatást.

Amikor itt az idő, bátran váljon meg a használt mosogatószivacstól

„Az átlagember jóval több ideig használ egy-egy szivacsot, mint ameddig azt szabadna” – vélekedik Bock, aki azt tanácsolja, hogy néhány hetente mindenképp cseréljük ki szivacsainkat újakra, hiszen ennyi idő elteltével már túl sok kosz és baktérium gyűlik fel bennük, ami igen ártalmas lehet. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)