5 étel, amit sosem szabadna az Air Fryerben sütni
Az Air Fryer nagyon hasznos, viszont vannak ételek, amiket tilos sütni benne.
Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert az Air Fryer készülékek, ugyanis amellett, hogy pikk-pakk elkészülnek benne az ételek, még energiatakarékosabb megoldásnak is minősül, hovatovább gyakorlatilag extra zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra sülnek benne az ételek. Ugyanakkor fontos tudni, az Air Fryer sem mindenható, sőt bizonyos ételeket egyszerűen sosem szabadni sütni benne. Máris mutatjuk, melyek ezek.
Burgerek
Az Air Fryereket népszerűsítő reklámokban gyakran találkozni azzal, hogy a forró levegős sütővel bármit meg lehet sütni anélkül, hogy minőségi romlást tapasztalnánk. Bármennyire is szeretnénk elhinni, hogy ez így van, a tények nem ezt támasztják alá. Tökéletes példa erre a klasszikus burger, amit egész egyszerűen nem lehet tökéletesen elkészíteni az Air Fryerben. A klasszikus burgerben ugye marhahús található, a légsütők pedig egész egyszerűen nem alkalmasak a vörös húsok elkészítésére.
Friss zöldségek
Magától értetődőnek tűnhet, hogy friss zöldségeket süssünk ropogósra a forró levegős sütőben, ugyanakkor a szakértők óva intenek a próbálkozástól. Azt mondják, hogy az Air Fryerben keringő forró levegő hatására valójában a zöldségek csak szétrepülnek, de meg nem sülnek, ropogósak pedig pláne nem lesznek. Szóval a szakemberek szerint, ha sült zöldségeket szeretne ropogtatni, akkor maradjon a normál sütőnél.
Szalonna
Nincs is finomabb a ropogósra sült szalonna csíkoknál. Viszont fontos tudni, hogy nem célszerű Air Fryerben sütni. A szalonna ugyanis zsíros étel, ha pedig forró levegős sütőben sütik, akkor a zsír mindenhova lecsepeghet. Amellett, hogy nagyon nehéz lesz letakarítani, a fröccsenő zsír a készülékben is kárt tehet.
Popcorn
Jó ötletnek tűnhet az Air Fryerben kipattogtatni a popcornt, de igazából nem az. A legtöbb légsütő ugyanis nem melegszik fel annyira, hogy a kukoricaszemek kipattanjanak, ami pedig még ennél is rosszabb, hogy a szemek beleragadhatnak a gépbe, ami rövidzárlathoz vezethet, drámaibb esetben pedig még tűz is kiüthet.
Bolognai
Bármi, amihez bőséges szósz dukál egyszerűen nem alkalmas arra, hogy az Air Fryerben készüljön el. A szószok ugyanis rengeteg folyadékot tartalmaznak, amit a forró levegő szanaszét fröcskölhet. Ez nagyon veszélyes a gép működésére nézve is, arról pedig már nem is beszélve, hogy az ételmaradékot is nagyon nehéz róla eltávolítani.
Tilos a sütőpapír
Ahogyan azt lapunk is megírta az Air Fryerbe nem szabad sütőpapírt tenni. Ha ugyanis sütőpapírt tesz a kosárba, akkor azzal akadályozhatja a légáramlást. Ez azért baj, mert pontosan a forró levegő biztosítja azt, hogy az étel jól átsüljön és finom, ropogós legyen. A sütőpapír miatt viszont a levegő nem tud megfelelően keringeni az étel körül, így az itt-ott akár nyers is maradhat. A sütőpapíros megoldás pedig már csak azért sem ajánlott, mert alapvetően tűzveszélyes. A papír az erős légáramlás miatt érintkezhet a fűtőelemmel, így fennáll annak a kockázata, hogy kigyullad. További részletek ebben a cikkünkben.
(Forrás: Huff Post, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)